Потенційне надбання ЮНЕСКО: У Львові показали, як готувати яворівський пиріг

від Комарі Альберт

Управління туризму та курортів Львівської ОВА разом із департаментом з питань культури, національностей та релігій та Інститутом Галицької кухні активно працюють над промоцією яворівського пирога для міжнародної арени.

Рецептом традиційної галицької страви, дуже популярної серед шанувальників смачної їжі, поділився шеф-кухар Петро Сподарик.

“Партнери презентують відео та діляться традиційним рецептом приготування давньої галицької страви з дріжджового тіста і картоплі з гречкою, яка вже є у переліку нематеріальної спадщини України. Нова мета для яворівського пирога – стати надбанням ЮНЕСКО. Над відео, яке створено в рамках реалізації Програми розвитку туризму та курортів у Львівській області на 2021 – 2025 роки, працювали Тарас Дронь – український кінорежисер, продюсер, сценарист, член Української кіноакадемії, ідейний натхненник проекту, Олександр Кулик – режисер і оператор, Олесь Кіф’як – монтажер-освітлювач і Андрій Тихий – оператор”, – пишуть у Львівській ОВА.

У презентаційному відео “Яворівський пиріг – елемент нематеріальної культурної спадщини України”, яке можна побачити нижче, головний герой – шеф кухар Петро Сподарик. Він пам’ятає цю страву з дитинства, бо його бабця випікала її щонеділі.  

Ось традиційний спосіб приготування яворівського пирога, який внесли до переліку нематеріальної спадщини України.

Для тіста: 250 мл молока, 50 г дріжджів, 1 яйце, пучка солі, 0,5 кг муки. Для начинки: 1,5 кг картоплі, 300 г гречки, 100–150 мл олії (або сала), 2 великі цибулини, сіль та перець до смаку.

Готуємо тісто. Півпачки дріжджів розчинити у теплому молоці, додати муку, сіль, яйце, і замісити тісто (м’якше, ніж на вареники). Поставити в тепле місце на 15 хв.

Готуємо мастигу (засмажку). Нарізати сало дрібними шматками, підсмажити до золотистого кольору, додати нарізану цибулю і довести її до готовності (в піст засмажували на олії).

Готуємо начинку. Картоплю зварити, відцідити й відразу пом’яти (на пюре). Промиту гречку, сіль і перець перем’яти з картоплею. Додати засмажку і ще раз перем’яти.

Тонко розкачати тісто, посередині викласти гарячу начинку, яку повністю загорнути краями тіста. У змащену олією братванку викласти сформований пиріг, зверху помастити збитим яйцем і проколоти в кількох місцях виделкою.

Пекти 45–60 хв. Гарячий пиріг перевернути на стільницю, накрити лляним рушником, покласти дощечку і зверху щось тяжке (3 кг), щоб потім не відставала шкірка. Витримати до 15 хв і подавати на стіл зі сметаною та сиром, борщем або мачанкою.

Любов Духнич з міста Яворів перейняла традиції випікання яворівського пирога від своєї мами. Готує його часто і, зазвичай, замішує тісто на квасному молоці.

“Гречку заливаю кип’ятком. Води має бути на два сантиметри вище, ніж крупи. Цибулю обсмажую на смальці. Для смаку до картопляного пюре додаю мелений лавровий листок та 2 столові ложки розігрітих мелених шкварок”, – ділиться таємницями приготування Люба Духнич.

Господиня заохочує випікати яворівський пиріг і своїх дітей, щоб традиція передавалася від покоління до покоління.

Всеволод Поліщук, співзасновник Інституту Галицької кухні розповів з чим найліпше смакує яворівський пиріг.  

“Свіжу страву переважно подавали з мачанкою з сушених білих грибів. Але якщо той пиріг вже постояв, тобто був “зі вчора”, то його смакували або з борщиком на буряковому квасі, без великої кількості овочів, або з рідкою грибною юшкою. Ще один варіант – обсмажити пиріг з двох сторін на топленому маслі. Відповідно, то десь з одного боку є смакова різниця, а з іншого – класика того, що називається “безвідходна кухня”, на якій не пропадає нічого. І наша кухня була однією з таких з самих початків, що у світовій кухні стало модним лише 30 років тому”, – підкреслює Всеволод Поліщук.

Читайте також: Борщ у Голлівуді: як сварилися і спокушали стравою в американському кіно

“Локальні страви мають працювати на економіку регіону. Ми прагнемо, щоб яворівський пиріг був у меню провідних ресторанів Львівської області. У декількох закладах громадського харчування вже можна скуштувати цю страву”, – розповідає керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

А чи знаєте, що в українській кухні є традиційні страви, завдяки яким її упізнають в світі. А якщо заглибитися в кулінарні традиції, то знайдуться такі назви і рецепти, які вас приємно здивують. У мережі також оприлюднили старовинні рецепти страв, якіготували українці багато роківтому.

Раніше ми повідомляли, що в онлайн-доступ виклали гастрономічну книгу «Україна. Їжа та історія».

Схожі публікації

Залишити коментар