Карнаухівська зливана каша поповнила список Національної культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики внесло обряд приготування Карнаухівської зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це йдеться в наказі МКІП від 26 липня поточного року, повідомляє пресслужба відомства.

Обряд приготування зливаної каші виник у селищі міського типу Карнаухівка Дніпропетровської області, розташованому на правому березі Дніпра біля міста Кам’янське. Традиція приготування тісно пов’язана з історією селища від часу заснування його козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. Імовірно, такі чи подібні обряди побутували й на інших територіях України.

Зливаною каша називається тому, що готують її гуртом. Обряд приготування прив’язаний до символічного відзначення завершення весняних польових робіт. Жителі селища у святковому вбранні збиралися просто неба – на левадах, майданах, у різних куточках селища, зносили туди продукти.

Єдиного рецепта страви не існує. Усе залежало від принесених продуктів, тож каша виходила в кожного своя. Основні принципи приготування передаються господинями з покоління в покоління. Особливі секрети зберігаються у таємниці.

Схожі публікації

Залишити коментар