ЦДАЗУ отримав оригінали надзвичайно цінних документів

від Стожари

У травні 2021 року Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) отримав оригінали надзвичайно цінних документів про українського військового і політичного діяча, старшини УГА, члена УВО та ОУН, командира куреня «Роланд», полковника Першої Української дивізії УНА Євгена Побігущого-Рена (1901–1995).



Євген Побігущий, випускник Коломийської
гімназії, 1922 р.
ЦДАЗУ, із документів, отриманих
від Івана Монолатія,
на етапі науково-технічного опрацювання

«Він все життя був вояком України!»
Так, про українського військового і політичного діяча, старшину УГА, члена УВО та ОУН, командира куреня «Роланд», полковника Першої Української дивізії УНА Євгена Побігущого-Рена (1901–1995) писав у своїх спогадах журналіст Володимир Бондар, який одним із перших розповів про свого земляка, теж вихідця з Галичини, на сторінках української діаспорної преси.

І якщо українському громадянству у вільному світі був добре відомий полковник і магістр із політичної економіки, Лицар-командор і благодійник Євген Побігущий-Рен, який залишив по собі не одну тисячу вишколеного українського вояцтва, яке «боротьбою і своїм життям різьбило історичні скрижалі нашої нації», то громадяни незалежної України лише тепер отримали змогу відкрити цю непересічну особистість для себе. Передусім як талановитого військовика, політичного діяча, відомого своєю харитативною діяльністю, бо опікувався хворими та людьми поважного віку, а також передавав свої багатющі знання молодому поколінню зарубіжних українців.

Нещодавно Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) отримав колекцію оригіналів цінних документів, здебільшого біографічного характеру (свідоцтва, залікові книжки, дипломи, грамоти та ін.), від родича-земляка Євгена  Побігущого-Рена – доктора політичних наук, професора, дійсного члена Наукового Товариства імені Шевченка Івана Монолатія.

На особливу увагу в колекції заслуговують листи Патріарха Йосифа Сліпого до Євгена Побігущого-Рена (їх єднала довголітня дружба), Номінаційна грамота папи Івана Павла ІІ про відзначення його титулом та орденом Св. Сильвестра Папи, Грамоти комбатантських організацій, фотографічні матеріали тощо.

ЦДАЗУ, із документів, отриманих від Івана Монолатія,

на етапі науково-технічного опрацювання

Після завершення науково-технічного опрацювання згадані документи стануть доступними користувачам читального залу ЦДАЗУ.

Віра Фазлєєва, провідний архівіст відділу використання інформації документів ЦДАЗУ

Схожі публікації

Залишити коментар