Світ готується до Дня вишиванки 2020!

від prokipthak ivan

День вишиванки в Україні відзначається в третій четвер травня. У 2020 році День вишиванки припадає на 21 травня.

День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу.

Історія Дня вишиванки

Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році. Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції “Всесвітній день вишиванки” і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.

Модні вишиванки у 2020 році

У моді в 2020 році продовжують залишатися як традиційні вишиванки у вигляді сорочок, так і вишиванки-сукні різних кольорів і фасонів. Такий одяг можна вдягти і на прогулянку, і на свято, і на роботу.

Також у моді вишиванки на сучасний лад – з несподіваними малюнками та квітами. Кожен може дібрати свою за смаком.

Що символізує колір вишиванки
Червоний колір – символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість.
Білий колір – символ невинності і оберіг від нещастя та лихого ока.
Чорний колір – багатство і достаток.
Золотий або жовтий – символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства і радості.
Зелений – жіночий колір.
Синій колір – символ неба і води, звільнення від недуг і душевного спокою.

Тризуби на вишиванках та рушниках:

“А це частина уставки. Сорочка не збереглася, а оцей маленький клаптик був захований, полотно тонюсіньке, а хрестик дрібнесенький. 112 хрестиків то 16 см.”, – зазначає Галина Карпушин.

Щороку цього дня вся Україна, а також кожен куток планети, де живуть українці, перетворювались на фантастичну красу. Згадаймо школярів у вишиванках, підприємства та офіси – океан радісних фото. Згадаймо наших захисників, які одягають вишиті сорочки і вірять, що вони захистять від куль. Згадаймо себе і той піднесений внутрішній стан, коли йдеш вулицею, і тобі посміхаються незнайомі люди лишень тому, що вони теж у вишитих сорочках.

День Вишиванки – це унікальний, потужний, колективний нАстрій і настрІй.

Цього року все буде по-іншому. Ми як засновники свята не проводитимемо масових заходів, а також дотримуватимемось всіх медичних рекомендацій на період пандемії. Разом з тим вважаємо, що українцям в такий кризовий період особливо потрібні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки. Саме тому цьогоріч плануємо безліч онлайн акцій, про які повідомимо згодом, а вас закликаємо одягнути вишиванки за будь-яких умовах: вдома, якщо карантин триватиме, або на роботі в посткарантинний період.

День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Пандемія дала можливість зупинитись та осмислити, що насправді важливо – турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного.

Закликаємо кожного присвятити карантинний період дослідженню власного роду. Формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це – вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу. Розпитайте у старших родичів про своїх пра-пра, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, зросійщення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів. Разом з тим, ви відшукаєте у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових – родичів, які насправді були героями свого часу.

Також День Вишиванки – День Родоводу присвячуємо видатним українським родинам, кілька поколінь котрих робили значний внесок у розбудову української державності, культури, науки. Таким чином прагнемо заповнити пустку в інформаційному просторі і привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна., – зазначають організатори свята.

https://www.facebook.com/vsesvitniydenvyshyvanky/videos/1593369030840004/?__xts__[0]=68.ARDxuGXhqjB1eOkSBHIVftMkN1pbZTVcnn2EMj_LnMKSRD8BTEPEen4Mb5IcFv89xJuyQGb4gumTF5rrppxiZ-aq2eeUpo1bUcxI4G58scct0B9z6ZkwrzuV1BAbedoC__OK1IbpS0V7krqv7btSzDeqONjBinJA0opLxRRoWHWhtc47abi9CcF44HoR32GhFL9zcQ1bGwLUtHyOSfTBrLcU3xXWxE1iuOARKVAQIpkoCEIYE3FxkcELDsjSzmEQ80Ac3LHL22Z_3ojdtaOMb0FgL23yF_GRI29fu_wn146FfeH2q8BS4AiGtoIiL20AMQQoEZiZJgrAsX269T-4tsP4fo4s1HxPLVn9Bg&__tn__=-R

Схожі публікації

Залишити коментар