Щаслива українська родина розповіла про емігрантське життя в Португалії

В Португалії за останні 20 років утворилася велика українська громада. Вона нараховує щонайменше десятки тисяч людей і займає 4 місце в країні – після вихідців з Бразилії, Кабо-Верде та Румунії.

ВВС розповіло про українську міграцію в цю країну.

Серед найбільших хвиль міграції українців за кордон останніх десятиліть можна виокремити наступні:

90-ті роки, глобальна криза 2008/2009 років та початок війни у 2014-2015 роках.

Станом на 2018 рік, в країні з резиденцією (правом на проживання) жили 29 тисяч українців (це 6,1% від загальної кількості іноземців в Португалії), з них в окрузі Лісабон – 8 тисяч. Загалом українців набагато більше – оскільки громадянство Португалії можна отримати після 5 років легального проживання, чимало колишніх мігрантів має подвійне або тільки португальське громадянство. Лише 2018 року понад 2 100 українців отримали громадянство Португалії.

Серед українських мігрантів хтось починав з типової трудової міграції, а хтось одразу приїхав розвивати бізнес. Чому вони обрали цю країну?

Досить інформативним є канал YouTube, який створив кілька років тому підприємець Роман Стельмах, – людина досить відома в діаспорі.

“З простого “відеощоденника” нового мешканця Лісабона канал за кілька років став вікном в Португалію для людей, які цікавляться цією країною або планують переїжджати туди”, – зазначається в публікації.

Роман бере інтерв’ю у колишніх і нещодавніх мігрантів, знімає відео про міста і пам’ятки Португалії, а нещодавно зняв два великих фільми про цю країну.

Пан Роман з дружиною Аліною знайшли у цій країні можливості поноцінно самореалізуватися: ще восени 2014 року в Україні вони були успішними співробітниками у банках, проте в умовах чергової кризи вирішили їхати до Португалії. Вони знали, що на їхні невеликі заощадження в цій країні зможуть прожити 2 роки тому Роман та Аліна не шукали відразу роботу, натомість по 50 годин на тиждень вивчали португальську. Мову вдалося вивчити швидко. Через шість місяців Роман читав книгу про Стіва Джобса португальською.

Через деякий час Роман познайомився з хлопцем-програмістом. Оскільки сам він все життя працював в продажах, то став шукати йому клієнтів, беручі свій відсоток. Також і дружина почала вчити мову PHP. Зараз у родини своя власна компанія – Breeze media.

Після створення успішного каналу на YouTube Роман також створив WithPortugal – платформу, де гіди розміщують екскурсії. Пандемія завдала удару по туризму у Португалії, але тепер у WithPortugal нова складова.

“Я залучив юриста, бухгалтера, рієлтора, спеціаліста з міграції. До мене все одно люди звертаються за допомогою, тож я залучаю клієнтів для них, а мені платять комісію”, – каже Роман.

Є запит на консультації і щодо трудової міграції, і щодо золотої візи та купівлі нерухомості, а підприємці часто потребують послуг бухгалтера.

Бажання повернутися працювати в Україну у нього не було.

“Якби не реалізувалися тут, може б повернулися”, – каже Роман.

Як повідомлялося, на Одещині молода родина “втекла з міста” і заснувала етнохату.

Схожі публікації

Залишити коментар