Вперше у Нью-Йорку відбудеться виставкова подія «Батьківська Хата. Homestead»

від Стожари

Українців Нью-Йорку запрошують на мистецьку акцію присвячену річниці Голодомору-геноциду українського народу та вшануванню подвигу Захисників України, які боряться проти російських окупантів.

Захід відбудеться 5 листопада на Мангеттені у Нью-Йорку. Для відвідувачів діятиме виставка етнографічного проєкту «Батьківська Хата. Homestead» присвячений збереженню і популяризації української культури у США та в усьому світі, а також звучатиме музична програма за участі українських хористів та музикантів.

Головними цілями виставки є показати контраст між життям українців до Голодомору та жахливими подіями 1932–1933 років, а також встановити паралель з подіями, що відбуваються в сучасній Україні – війна проти російських окупантів, акцентує увагу команда проєкту “Батьківська Хата. Homestead” Наталка Стурджіл, Світлана Задоровська та Оленка Браво. Мета показати відвідувачам саме полярність того, що втратити наші пращури – показати, як добре жили українці, і скільки у наших предків було: наша земля, власність, ферми, гарні хати, великі сім’ї, одяг, дорогоцінні прикраси і наша безцінна культура, мова, релігія та багато іншого перш, ніж це було відібрано. І проводимо паралель з тими подіями, які зараз відбуваються в Україні: говоримо, як українці жили до російсько-української війни і які звірства чинять нині окупанти на нашій рідній землі… Штучний Голодомор супроводжувався нищівною атакою на українську ідентичність: культуру, релігію, мову! А саме на цьому будується нація! Вишиті сорочки, коралі, дукачі тощо українці вимінювали на хліб або ж закопували, щоб радянські зайди не змогли спалити речі!

Події останніх півтора років наочно показують, як вони ненавидять і прагнуть знищити українську культуру та будь-які свідчення про існування українців.

Експонування виставки має надзвичайну важливість під час війни, розв’язаної росією проти України. Виставка відображає культурну спадщину українського народу, яку нині знищують російські окупанти. Цей окупаційний режим, прагне знищити будь-які свідчення про існування українців, а ми стоїмо як інформаційний доказ нашої історії.

Захід проводиться спільно з Проєктом “Батьківська Хата. Homestead” у співпраці з найстарішою жіночою громадською організацією Союзом Українок Америки (Ukrainian National Women’s League of America), 64-м Відділом СУА (UNWLA) та Греко-Католицькою Церквою св. Юра в Нью-Йорку. Організаторами є Оксана Пясецька – голова Референтури з питань культури СУА (UNWLA), Валентина Шемчук – заслужений працівник культури України, союзянка 64-го Відділу та отець Йоан Лубів (ЧСВВ) – парох ГКЦ св. Юра, яка у своїй каплиці гостинно зустрічає виставку.

Організатори виставки запрошують українців Нью-Йорка та інших міст прийти і таким чином вшанувати пам’ять заморених голодом і вбитих окупантами українців і підтримати Україну сьогодні.

Культура є найціннішим активом нації, адже саме культура визначає національну ідентичність та унікальність. Крім того, Проєкт активно впливає на підтримку української спільноти в Америці та надає важливий внесок в розвиток української культурної спадщини.

Схожі публікації

Залишити коментар