Маск полегшив поширення роспропаганди у мережі X (кол. Twitter) – дослідження ЄС

від Стожари

Нова політика безпеки у соцмережі X (відомої раніше під назвою Twitter), яку впровадив американський мультимільярдер Ілон Маск, сприяла поширенню російської пропаганди про Україну. Про це повідомляє DW з посиланням на видання The Washington Post й оприлюднене раніше дослідження Європейської Комісії .

Зазначається, що протягом першого року повномасштабної війни Росії проти України соцмережі дозволили Кремлю провести масштабну дезінформаційну кампанію, націлену на Європейський Союз та його союзників, охопивши загальну аудиторію щонайменше 165 мільйонів і зібравши щонайменше 16 мільярдів переглядів, йдеться у дослідженні. При цьому охоплення та вплив підтримуваних Кремлем облікових записів ще “більше зросли в першій половині 2023 року, зокрема через демонтаж стандартів безпеки в соцмережі X”. Приміром, Маск пом’якшив правила щодо вмісту та скоротив модераторів, а також прибрав з акаунтів низки ЗМІ позначки про джерела їхнього фінансування.

Окрім X, за даними дослідження, не змогли зупинити поширення російської пропаганди також Telegram та Meta (Instagram і Facebook). При цьому на платформах Meta прокремлівські облікові записи і надалі охоплюють найбільшу аудиторію в абсолютних цифрах. А розмір аудиторії підтримуваних Кремлем облікових записів у Telegram зріс більш ніж втричі з лютого 2022 року.

Боротьба із дезінформацією в ЄС. Боротися із поширенням дезінформації та нелегальним контентом у мережі в ЄС покликаний закон про цифрові послуги (Digital Service Act, DSA), який набув чинності 25 серпня. Він передбачає, що великі платформи та пошукові системи з аудиторією понад 45 мільйонів унікальних користувачів на місяць муситимуть суворо стежити за контентом, що розміщується, і платити збори наглядовим органам. У разі порушення розпоряджень їм загрожують штрафи у розмірі до шести відсотків від щорічного сукупного обороту, за повторного порушення можлива заборона на діяльність на території Євросоюзу.

Як зауважує The Washington Post, ЄС набагато агресивніше бореться з дезінформацією, ніж США. Крім того, європейські санкції проти російських державних ЗМІ спонукали YouTube та інші платформи заборонити, зокрема, російське агентство RT.

Схожі публікації

Залишити коментар