“Українці з Румунії – культура, традиції та сучасність”: круглий стіл і фестиваль.

Представники української діаспори шести країн зустрілися у місті Тімішоара на заході «Українці з Румунії – культура, традиції та сучасність», під час якого відбулися круглий стіл і фестиваль.

Про це у Фейсбуці повідомив Союз українців Румунії.

«У рамках програми «Тімішоара 2023 – Культурна Столиця Європи», організованої Тімішоарською філією СУР у партнерстві з мерією Тімішоари, український фестиваль став потужною та згуртованою відповіддю громади на виклики та труднощі, з якими стикаються українці в сьогоднішній час», – ідеться в дописі.

На круглому столі, який був організований Мерією Тімішоари, брали участь, зокрема, голова Союзу українців з Румунії Микола-Мирослав Петрецький і мер Тімішоари Домінік Фріц.

На зустріч були також були запрошені заступник голови Європейського конгресу українців (ЄКУ) з Сербії Мирослав Гончак, почесний посол Франкофонних урядів Бельгії Зенон Коваль, керівник представництва Світового конгресу українців у Брюсселі та представник Світового Конгресу Українців у Бельгії Ігор Хохолак, секретар Європейського конгресу українців (ЄКУ) Віктор Бандурчин, , та членкиня Європейського конгресу українців з Угорщини Ярослава Хортяні.

З України були представники Закарпатської та Івано-Франківської областей, представники державних адміністрацій Хуста, Ямниці, Ужгорода та Чернівців.

«У рамках теми – багатокультурність та гармонійне співіснування у місті Тімішоара, учасники акцентували увагу на роль етнічних меншин у просуванні толерантності, єдності та солідарності. Важливим суб’єктом, який обговорювався детально, була війна на кордоні Румунії та багатогранна підтримка, яка надана Україні та особам з сусідньої держави, які знаходяться тимчасово у західній частині країни», – поінформували в СУР.

Гості з України висловили свою вдячність і вручили дипломи та нагороди на знак подяки румунській стороні за надану гуманітарну допомогу. Вони підкреслили, що Україна чинить опір, але закликали до подальшої підтримки зруйнованої війною країни.

За повідомленням, друга частина заходу була присвячена параду українських традиційних костюмів і спектаклю художніх ансамблів. На сцені на Площі Опери виступали ансамблі та групи Філії Тіміш: інструментальний колектив «Гармонія» – Бетаусен, вокальний гурт «Чедровена» – Петроаса Маре, група «Дуо Грін» – Малі Ремети, танцювальний ансамбль «Золоті Друзі» – Щука та вокальний гурт «Молода Надія» – Лугож.

Від Філій СУР, захоплювали вокальні гуртки: «Мікулянка» з Сату Маре, «Лілея» з Арад, «Рибалка» з Тулча, «Голос Полонини» та «Веселка» з Мараморщини. Українські танці були виконані ансамблями «Весна» – Ботошані та «Червона Калина» – Сучава.

Гостями з Сербії були хорний ансамбль «Кобзар», а з України гурт «Віво» – Івано-Франківськ, солісти Леся Баженова, Михайло Васильків та Ганна Бречко.

У СУР додали, що несподіваним гостем стала Ірина Стец, заслужена артистка України, яка виступила з емоційним сольним концертом.

Схожі публікації

Залишити коментар