«Ці Спортсмени любили Україну понад усе»: Янголи спорту Орликіяди-2019

Янголи спорту – вони загинули, щоби жили ми… Щоб зберегти Вічну пам’ять загиблим українським спортсменам в Україні створили проєкт «Янголи спорту – реквієм за загиблими спортсменами».

В Україні війна почалась не лише у 2022 році. Війна триває з 2014 року. Тоді міжнародна політична та спортивна спільнота неадекватно відреагувала на напад росії. Українські спортсмени гинули на Майдані та на фронті, а Міжнародний олімпійський комітет чи Міжнародні спортивні федерації були «сліпі» до цього. Ніяких санкцій чи не допусків щодо росіян.

У 2022 році схаменувшись, витягнувши «голову з піску» керівництво міжнародним спортивним рухом задекламувало єдність цивілізованого світу з Україною та українським спортом.

Однак, за вісім років мовчанки загинуло багато українських спортсменів! 

Однак, за декілька місяців повномасштабної війни риторика МОК, окремих МСФ, деяких спортсменів змінюється кардинально протилежно: від підтримуємо Україну, до спорт поза політикою!

А українські спортсмени продовжують гинути!

Щоб світова спортивна громадськість не забувала про горе й біль українського народу, українського спорту маємо кожного разу їм нагадувати про це.

Одним із прикладів такої пам’яті є 57-ма Орликіяда (інтелектуально-мистецький пластовий змаг), яка відбулась у 2019 році у США. Темою цьогорічного конкурсу був – «Український Спорт: ​Готові, До Змагу, Гоп!».

Приємно, що організатори Орликіяди звернулися до мене та моїх колег знавців історії українського спорту. Ми надсилали їм свої матеріали, які значно допомогли учасникам. Зі слів пані Ренати Роман (Голова Світової Спортової Комісії Світового Конгресу України): «Пластуни зробили чудову роботу, багато навчилися і запам’ятали. Вони тепер все знають про Український спорт від княжих часів до нині». На сайті Орликіяди є детальна статистична інформація щодо результатів

Найбільш вражаючою була частина конкурсу – Експонати. Тут учасники мали придумати та побудувати проект до теми спорту. Цитую пані Ренату Роман: «Я була особливо зворушена і вражена цим експонатом. Молоді хлопці  (14-16 літ) з Нью-Йорку придумали звязати  загиблих Солдатів АТО які займалися спортом. Це навіть не було в їхньому підручнику. Вони самі придумали. Ось побачите внизу 4 солдатів України які віддали життя за волю України. Особливо подивіться на фото (там де я) і клич «Ці Спортсмени любили Україну понад усе. Подивися собі в очі. Що цей клич Тобі значить?»

Таким чином українська молодь за кордоном зберігає пам’ять про загиблих українських спортсменів.

Таким чином світове українство тримає спортивний фронт.

Таким чином ми не допустимо рашистів до участі у міжнародних спортивних змаганнях, зокрема – Олімпійських іграх.

Якщо б топ менеджмент міжнародного спортивного та олімпійського руху подивився собі в очі, що вони б там побачили?

Схожі публікації

Залишити коментар