“Загін армії”, що працює над утвердженням нашої рідної мови

29 липня відбулося офіційне закриття XVII Міжнародної школи україністики «КРОК ДО УКРАЇНИ» за участі випускників із Австралії, Аргентини, Бразилії, Лівану, США, Грузії, Німетчини, Японії та Казахстану.

Про це повідомляється на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) .

Цього разу слухачами були представники Австралії, Аргентини, Бразилії, Лівану, США, Грузії, Німеччини, Японії, Казахстану.

“”Доки наші герої на фронті боронять Українську державу, ми працюємо, щоб наша мова звучала в усьому світі, щоб українська культура поширювалася на всіх континентах. Жодні підступні плани ворога, жорстокі злочинні обстріли не зможуть зупинити наших прагнень. Бо в основі нашої роботи ― любов до України і наша згуртованість, ― зазначив на початку заходу заступник директорки МІОК Андрій Яців, який модерував подію.

З вітальним словом від імені ректора Львівської політехніки до присутніх звернулася проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай:

“Ми зараз усі робимо кроки до справжньої України. МІОК відомий у світі своїми науковими дослідженнями, співпрацею з українською діаспорою, а також проєктами, які популяризують українську мову і культуру. Це вже понад 12 років робить, зокрема, й Міжнародна мовна школа «Крок до України», ― підкреслила проректорка.

Директорка МІОК, ідейна натхненниця та організаторка україномовних шкіл Ірина Ключковська, розповідаючи про важливість проєкту, зазначила:

“Ми проходили різні етапи і працювали в різних форматах. На жаль, маємо досвід проходити навчання в дуже складний для нашої держави період. Вивчення української мови сьогодні набуває особливого значення, адже в Україні воюють усі: воїни ― на фронті, викладачі ― за робочим столом біля комп’ютера, студенти теж долучаються до боротьби в цій війні за нашу ідентичність. Ми разом творимо загін армії, який працює над утвердженням нашої рідної мови. Віримо, що ви продовжите цю місію в тих середовищах, де зараз проживаєте”, ― наголосила Ірина Михайлівна.

До урочистості також доєдналася виконувачка обов’язків голови Світової федерації українських жіночих організацій, докторка Євгенія Петрова:

“Мені дуже приємно бути на закритті літньої школи україністики «Крок до України», яку завершують представники з різних куточків світової діаспори, а зокрема й ті, що отримали стипендію імені Анни Кісіль. Ця жінка завжди вболівала за розвиток української мови в діаспорі, щедро і з душею підтримувала різні освітні проєкти. Вона гордилася, що є українкою, і дбала, щоб у нашій українській родині завжди звучала українська мова. Впродовж двох тижнів ви зробили важливі кроки до України, в серці з якою ми живемо і за мирне майбутнє якої щоденно боремося. Ви прийшли на навчання з різним рівнем знання мови й докладали зусиль, щоб покращити його і довідатися про Україну більше. Сьогодні українська мова, як ніколи, єднає нас. Понад 20 мільйонів українців діаспори об’єдналися для підтримки України в бажанні наблизити перемогу. Вірю, що попереду у вас багато можливостей”.

Поділився думками про цьогорічну літню школу і її викладач ― літературознавець та журналіст Назар Данчишин:”

Неймовірно приємно розділити з вам навчання в цей непростий і тривожний час. Сьогодні ми всі гуртуємося довкола України: ті, хто має українське коріння, ― наші діаспоряни в третьому чи четвертому поколінні, а то й далі, ― відчувають український хребет, який тримає їхню поставу в найскладніші часи, і наші друзі-іноземці, які відчувають любов і приязнь до нашої країни. Важливо розуміти, що ми живемо в унікальний час, коли українська мова і культура стають світовими. Про нас хочуть знати. Вікном знань про Україну є, зокрема, й літня школа МІОК «Крок до України».

Таке бачення підтримала ще одна викладачка школи «Крок до України» — Оксана Трумко:

“Наша школа ― це не лише засіб комунікації, а зброя. Сьогодні важливо, щоб українська мова посіла належне місце у світі. А це можливо зробити завдяки тим людям, які вивчають українську мову і поширюють інформацію про Україну. На одному зі занять мої учні запитали, що можуть для нас зробити. Скажу сьогодні: не зупиняйтеся на вивченні української мови, вдосконалюйте свої знання, щоб ви могли в майбутньому навчати нові покоління діаспори та іноземців, які зацікавляться вивченням української мови”.

Учні літньої школи «Крок до України» підготували приємний подарунок для присутніх на урочистості ― відео пісні «Червона калина» у власному виконанні.

Наприкінці зустрічі кожному слухачеві вручили сертифікат про завершення навчання в літній школі «Крок до України».

Як повідомлялося, у червні 2022 року у Львові відбувся круглий стіл на тему: «Психологія пропаганди і міфотворчості в умовах війни: вплив та розвінчання»

Схожі публікації

Залишити коментар