Українці у Чілі: Воно їм болить…

Українська діаспора Чилі на відміну від тих, що сформувалися в інших латиноамериканських країнах, дуже молода – перші наші емігранти з’явилися там лише в 1990-2000-х роках.

Про діяльність української діаспори Чілі в реаліях сьогодення розповідається на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК)

У перші ж тижні повномасштабного збройного вторгнення росії до України чилійські українці влаштовують протести, пікети, мітинги. Як заявляють організатори, мета таких акцій – не лише висловити протест діям москви, але й привернути увагу звичайних чилійців до подій в Україні.

Зокрема, пікети відбувались біля посольства росії в Чилі у місті Сантьяго. Десятки українців, активістів, які тримали в руках плакати та синьо-жовті прапори, засудили вторгнення рф на територію України. Також люди підписували прапор України назвами місць, де знаходились їхні родичі.

Діяльність української громади в цій країні значно активізувалася в ці трагічні часи, зокрема, завдяки окремим особистостям – таким як Оксана Тунська. Ця активістка, родом з Одеси, вона проживає в Чилі 8 років. З початку війни 2022 року за її сприяння та за підтримки інших українців проводяться чисельні мітинги, протести, акції солідарності у Сантьяго та інших містах, збирається і передається в Україну гуманітарна допомога.

Пані Тунська є частою гостею місцевого телебачення. Також вона організувала благодійну акцію продажу картини. Зібрані гроші від продажу підуть на підтримку українців.

Разом з активістами Ксенією Хитрик та Юлією Кулик Оксана Тунська на початку липня зустрілися з Послом Європейського Союзу в Чилі Le’on de la Torre та передали йому подарунок, підготовлений українськими дітьми.

Крім іншого, українська громада в Чилі у липні відправила чернігівським діточкам від 0 до 4 років дитяче харчування, памперси, медикаменти та інші необхідні речі. Завдяки чілійським українцям було передано медикаменти та засоби гігієни у Чернігівський військовий госпіталь, до дитячої лікарні та людям з особливими потребами і багатогатодітним родинам Прилуччини.

Також 19 липня у Сантьяго громадою “Українці в Чилі” та українсько-чилійською корпорацією “Мальва” було відкрито виставку “Мій дім Україна”. Всі зібрані кошти були відправлені на Батьківщину. Ефективним заходом для збору коштів був і Благодійний концерт на підтримку України, який організували 21 травня у Сантьяго.

У Грецькій православній церкві Святих Костянтина й Олени в столиці Чилі 28 березня відбулася молитва за мир в Україні.

«Дякуємо усім, хто приєднався до нас у молитві з церкви чи з ваших домівок. Разом переможемо!», – подякував присутній тимчасовий повірений у справах України в Чилі Владислав Богорад.

Благодійну допомогу постраждалим від війни організовує і Чилійська Церква – 19 червня вона  провела акцію, завдяки якій було зібрано понад 80 тисяч євро. Кошти передані на гуманітарні проекти Карітас Україна.

Отже формати допомоги Україні є досить різноманітні. 17 березня українська й італійська громади в Чилі провели благодійний товариський футбольний матч,  зібрані кошти були спрямовані на  надання гуманітарної допомоги Україні.

Варто зазначити, що Україна отримує підтримку та всебічну допомогу й з боку чилійського парламенту та уряду.

Так уряд Чилі 26 березня ухвалив рішення про виділення 100 тисяч доларів на допомогу Україні. Гроші передані за посередництва Червоного Хреста.

У звʼязку з агресією щодо України з боку Росії, яку засудила Чилі, уряд країни 22 березня відкликав запрошення російським компаніям, які мали намір взяти участь у міжнародній аерокосмічній виставці FIDAE, яка мала відбутись в Чилі з 5 по 10 квітня». FIDAE – найбільша військова та аерокосмічна виставка в Латинській Америці.

12 квітня уряд Чилі та Аргентини прийняли рішення про припинення постачання до росії літієвої руди. Про це повідомив заступник директора департаменту металургії та матеріалів Мінпромторгу Владислав Демидов на круглому столі «Вдосконалення законодавства рф у сфері видобутку рідкісноземельних металів».

24 травня на зустрічі Голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка з Головою Республіканської партії Республіки Чилі Хосе Мануелем Рохо Едвардсом, членами Республіканської партії у Палаті депутатів Крістіаном Арайа та Бенхаміном Морено обговорювалися натупні питання:

  • воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид Українського народу, який вчиняють російські військові в Україні,
  • важливість покарання воєнних злочинців і створення Спеціального міжнародного трибуналу

У спільній боротьбі гартується і виборюється воля українців всього світу до Перемоги! Дякуємо Вам, українці Чилі, такої далекої, але такої спорідненої духом країни.

Як повідомлялося, українська мова стала офіційною мовою муніципалітету Прудентополіс у Бразилії.

Схожі публікації

Залишити коментар