У Польщі відбувся фестиваль “Україна в центрі Любліна”

від Стожари

Цього року з 17 по 21 листопада вже чотирнадцятий раз в Любліні відбувся фестиваль “Україна в центрі Любліна”, який можна вважати традиційною подією для жителів Любліна і туристів, під час якого вони дізнаються про українську культуру, беручи участь у різноманітних подіях. Проведені заходи прагнуть наблизити українську культуру в різних формах і побудувати взаємний польсько-український діалог на території Любліна та Люблінського воєводства.

Організатором події була Фундація Духовної Культури Пограниччя.

Цьогорічна едиція фестивалю розпочалася традиційно з конкурсу знань про Україну, який відбувся онлайн. Участь брали учні ліцеїв з різних міст Польщі. Вперше в рамках фестивалю відбувся також День української культури в Середземноморському ліцеї ім. св. Домініка Гузмана, в якому навчається та працює чимало осіб з України. На початку учні презентували місцевість з якої приїхали, ділилися традиціями та звичаями. У другій частині волонтери фестивалю підготували для них різноманітні майстер-класи та ігри.

Винятковою подією фестивалю стала літературна зустріч з Александрою Зіньчук, під час якої була представлена, видана цього року в рамках стипендії Президента міста Люблін, двомовна збірка віршів авторки під назвою „Ja De / Ї Ду Де”, які є її напрацюваннями з 2000 по 2015 рік.

В рамках фестивалю, учасниця програми Lane Kirkland Scholarship Галина Листвак презентувала нещодавно видану за підтримки УКФ працю під назвою «Український театральний костюм ХХ-ХХІ ст. Ескізи».

Наступною подією стала презентація збірки нецензурованих творів Лесі Українки у 14 томах, представниками адміністрації Волинського університету та упорядниками збірки, що була видана на честь 150-річчя від дня народження письменниці. Також вони представили переклад драми-феєрії «Лісової пісні» на польську, білоруську та кримськотатарську мову. У суботу відбулася онлайн-зустріч з істориком і публіцистом Романом Кабачієм під назвою “Вирвані з коріння”, де обговорили нелегкі питання і проблеми польсько-українського пограниччя.

Субота також була багатою на зустріч з українською письменницею Катериною Бабкіною та Богданом Задурою, які стали лауреатами цьогорічної нагороди ANGELUS.

Учасники фестивалю мали змогу взяти участь у різноманітних майстер-класах: з флористики, декорування пряників, мобільної фотографії та риторики. У суботу 20 листопада Володимир Дишлевук провів дві історико-поетичних прогулянки під назвою “Українці в Любліні”, під час якої можна було дізнатися про цікаві теми зі спільної історії українців та поляків.

У рамках фестивалю відбувся музичний вечір “Пісні, які об’єднують”, який підготувала люблінська молодь та студенти.

Цього року вже вдруге відбувся літературний та фотоконкурс. Учасники вражали своїми працями та талантами, презентували Україну з різних перспектив та ракурсів.

Організатори висловлюють вдячність партнерам, волонтерам та учасникам фестивалю за активну участь, підтримку та допомогу в організації фестивалю.

Цьогорічна едиція фестивалю відбувалася під почесним патронатом Посольства України у Республіці Польща та Президента міста Люблін Кшиштофа Жука.

“Дякуємо Наше Слово, Kultura Enter, Dziennik Wschodni, Kurier Lubelski, Radio Lublin, Akademickie Radio Centrum, TVP 3 Lublin за допомогу у промоції фестивалю”, – зазначають організатори.

Велику підтримку та допомогу цьогоріч надали фестивалю також Консульство України в Любліні, Агенція праці Top-Staff, Muzeum Józefa Czechowicza, Instytut Europy Środkowej, Warsztaty Kultury, XXIX LO im cc mjra Hieronima Dekutowskiego ps Zapora w Lublinie, Liceum Śródziemnomorskie im. św. Dominika Guzmana w Lublinie, Науковий гурток україністів ім. проф. Михайла Лесіва.

Схожі публікації

Залишити коментар