Порівняльна інфографіка: Скільки інвестицій заходить в області України

Багато керівників регіонів України відзначають, що саме інвестиції дадуть поштовх розвитку економіки країни. У цьому контексті цікаво розглянути питання – скільки інвестицій заходить в кожну область і хто дійсно є лідером в цьому напрямку, а у кого мінімальний інвестиційний фінансовий приплив.

Аналітики видання «Слово і діло» взяли рейтингову оцінку Міністерства розвитку громад і територій з 2015 по 2019 роки і подивилися в динаміці, як за 4 роки змінювалося місце кожної області в рейтингу інвестиційної привабливості.

Варто зазначити, що з 2012 року Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами зобов’язане проводити комплексне порівняльно-узагальнююче соціологічне дослідження інвестиційного клімату регіонів з визначенням рейтингу їх інвестиційної привабливості. Рейтинг включає індекс капітальних інвестицій, обсяг капітальних інвестицій в розрахунку на 1 жителя, темпи зростання або зменшення обсягу ПІІ, обсяг ПІІ в розрахунку на 1 жителя (в доларовому еквіваленті), частку реалізованої інноваційної продукції в загальному обсязі продукції і обсяг експорту товарів в розрахунку 1 жителя.

Перше місце за рівнем залучення інвестицій, інноваційного розвитку і зовнішньоекономічного співробітництва з 2015 по 2019 роки постійно належало Києву.

Цікаво розглянути ситуацію у Волинській області, яка в 2019 році зробила гігантський інвестиційний стрибок з 17 на 2 місце в рейтингу. До цього область перебувала на скромних 20 і 21 позиціях в 2016-2017 роках.

«У 2019 Волинська область показала зростання на 74,2%, тоді як в середньому по Україні – на 15,5%, і завдяки цьому пробилася до п’ятірки кращих за обсягом капінвестицій на одного жителя», – сказав в одному з іміджевих інтерв’ю голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко і не збрехав.

Схожа ситуація в Кіровоградській області, яка в 2019 році зайняла 3 місце за рівнем інвестицій, хоча до цього була на 14 місці. При цьому керівництво області особливо не робить гучних заяв щодо лідерства в інвестуванні серед регіонів.

Херсонська область в минулому році була на 5 місці інвестрейтинга «стрибнувши» вгору з 22 місця, яке займала в 2018 році. З цього приводу голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв заявив:

«Херсонщина за результатами минулого року увійшла до п’ятірки регіонів із залучення інвестицій, ми почали реалізовувати ряд важливих інвестпроектів і в сфері сельхозпереработки, і в туристичній галузі, і в транспортній інфраструктурі, і в промисловості».

На перспективу Гусєв зазначив, що регіон очікує приплив потужних інвестицій в Скадовський порт.

Задоволений 17 місцем у рейтингу областей голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, який вважає, що це ще досить пристойний результат.

«У плані залучення інвестицій наша область виглядає не гірше в порівнянні із загальною тенденцією, яку переживає сьогодні Україна», – сказав Осачук, коли розповідав про перспективи спорудження керамічного заводу на 300 робочих місць за рахунок іноземних інвесторів.

До речі, чернівецька область чотири роки тому була на аж ніяк не почесному 23 місці за рівнем інвестицій, потім скотилася ще на одну сходинку. У 2018 року справи пішли вгору і область вже другий рік займає 19 місце.

Що стосується аутсайдерів, в 2019 році в п’ятірку «знизу» рейтингу входили Івано-Франківська (21 місце), Тернопільська (22), Луганська (23), Хмельницька (24), Рівненська (25) області.

Як повідомлялося, на Кіровоградщині шукають інвесторів для 5 масштабних проєктів.

Схожі публікації

Залишити коментар