Банк Євросоюзу готовий підтримувати Україну ще десять років, план на 2024 рік – 560 млн євро

від Стожари

The Bank of the European Union is ready to support Ukraine for another ten years, the plan for 2024 is EUR 560 million

Фінансова підтримка з боку міжнародних організацій – це ключовий фактор, який допоможе Україні протистояти економічним наслідкам війни та розпочати процес відновлення. Ці кошти можуть бути використані для фінансування критичної інфраструктури, підтримки малого та середнього бізнесу, а також для допомоги людям, які постраждали від війни.

Фінансова допомога з боку міжнародної спільноти – це чіткий сигнал про те, що світ не визнає незаконну й варварську агресію Росії проти України та підтримує український народ. Це має важливе значення для підняття бойового духу українців та демонстрації того, що вони не самотні в цій боротьбі.

Підтримка української економіки з боку міжнародних фінансових організацій – це не лише економічне питання, але й питання морального обов’язку. Це можливість допомогти українському народу подолати цю жорстоку війну та збудувати краще майбутнє для себе та своїх дітей.

Україна домовилася з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про підтримку економіки на найближчі десять років. Підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва відбулося на полях Весняних зборів МВФ та Світового банку у Вашингтоні, США, 18.04.2024, повідомляє Liga.net з посиланням на Міністерство фінансів.

У 2024 році Україна отримає 560 млн євро для проєктів у сфері енергетики, транспортної інфраструктури, відновлення житла, а також на проєкти, які підтримають економічне відновлення та український бізнес, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Планується прискорити роботу над поточними проєктами та сфокусувати увагу на підготовці нових інвестицій ЄІБ у критичні державні та приватні ініціативи.

Стало відомо, що цього року ЄІБ надасть Україні 500 млн євро кредитів та 60 млн євро грантів на реалізацію поточних проєктів. Сьогодні обсяг портфеля спільних з ЕІБ проєктів у державному та приватному секторі є найбільшим за всі роки співпраці і сягає понад 7 млрд євро. А з початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій ЄІБ – понад 2 млрд євро, зазначив міністр фінансів Сергій Марченко. «Підписання Меморандуму дозволить структурувати напрями подальшого співробітництва у державному та приватному секторах. Проєкти будуть зосереджені, серед іншого, на зусиллях із відновлення та цілях вступу до ЄС», – сказав міністр.

Портфель нових національних інфраструктурних проєктів може, серед іншого, включати:

  • інвестиції в дорожній сектор;
  • модернізацію залізничних ліній, залізничних вузлів та пунктів перетину кордону;
  • енергетичний сектор;
  • підвищення рівня цивільного захисту, а також захисту стратегічної національної інфраструктури та цифрової стійкості України;
  • інфраструктуру охорони здоров’я.

Очікується, що сторони розроблять спільні проєкти у державному секторі на місцевому рівні:

  • забезпечення потреб у комунальних послугах, включно з водопостачанням та водовідведенням, централізованим теплопостачанням;
  • енергоефективний ремонт пошкоджених війною громадських будівель і приватних будинків;
  • відновлення, спрямоване на задоволення потреб у місцевій соціальній інфраструктурі, включно з освітніми закладами та інвестиціями в інфраструктуру охорони здоров’я.

Також ЄІБ розглядає можливість збільшення гарантій для українського бізнесу і додаткових фінансових інструментів для розвитку приватного сектору в Україні. Банк також розгляне можливість запуску додаткового гарантійного механізму для підтримки прямих іноземних інвестицій в Україну.

Схожі публікації

Залишити коментар