Польські роботодавці цінують мігрантів з України, – Звіт ринку праці Польщі

від Стожари

Polish employers value migrants from Ukraine – from the Polish Labor Market Report

Перебування за кордоном дає українцям можливість знайомитися з новими культурами, вивчати мови, здобувати нові навички та професії. Цей досвід може стати неоціненним після повернення в Україну, де він буде затребуваний для відбудови країни через терористичні дії варварської Росії.

Повернення мігрантів та біженців в Україну з новим досвідом та знаннями може призвести до позитивних змін в українському суспільстві. Вони можуть привнести нові ідеї, інновації та практики, які допоможуть Україні стати більш демократичною, розвиненою та процвітаючою країною. Наприклад, українці, які жили в країнах з більш розвиненою демократією, можуть поділитися своїм досвідом у цій сфері та допомогти Україні вдосконалити свою політичну систему.

Окрім того, українці можуть налагодити партнерські відносини з іноземними компаніями, дослідницькими інститутами та неурядовими організаціями, які можуть запропонувати свої знання та ресурси для підтримки України.

Більшість роботодавців у Польщі доброї думки про українських працівників. Найбільше українців цінують за швидку адаптацію та працьовитість. Натомість самі поляки стали гірше ставитися до працівників з України, повідомляє pap.pl.

Дослідження «Барометр ринку праці Польщі» від компанії Personnel Service виявило, що 78% польських роботодавців позитивно або нейтрально ставляться до працівників із України. Зокрема, опитані працедавці вказали на позитивні якості українських співробітників:

  • українці можуть швидко адаптуватися до нових умов у компанії – 42% респондентів;
  • українці працьовиті – 34% працедавців;
  • українці вміють швидко вивчати польську мову – 30% опитаних.

Кожен четвертий підприємець цінує працівників з України за їхній досвід, а кожен п’ятий – за скромність, створення позитивної атмосфери та лояльність. 14% цінують знання українців. Але 17% роботодавців не цінують українців ні за що – торік таку відповідь давали лише 5% респондентів.

Однак широка громадськість ставиться до працівників з України дещо інакше, відзначають експерти компанії. Позитивне ставлення висловили чверть опитаних, торік таких відповідей було на 10% більше. Негативне ставлення зросло з 14% до 18%.

Крім того, 41% поляків вважають, що зростання заробітної плати сповільнюється через українців. Конкуренцію на ринку праці з боку працівників зі сходу бачить кожен п’ятий (21%) респондент.

«Погіршення ставлення до українців у суспільстві є викликом для відділів кадрів в організаціях, які працюють або планують працевлаштовувати іноземців. Згідно з нашим дослідженням, це стосується аж 43% компаній у Польщі. Необхідно зосередитися на навчанні та інтеграції співробітників», – зазначив представник компанії Кшиштоф Інглот.

Аналіз результатів за галузями показує, що компанії в ІТ-секторі найбільш позитивно ставляться до українців: 56% респондентів висловили цілком позитивну або позитивну думку. У промисловості цей показник виявився на 6% нижчим.

Схожі публікації

Залишити коментар