Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зацікавлений у післявоєнній відбудові України

від Стожари

The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is interested in the post-war reconstruction of Ukraine

Приватний сектор, як правило, більш економний та ефективний у порівнянні з державним сектором. Конкуренція на ринку стимулює інновації та підвищення якості продукції та послуг. Прозорість та підзвітність приватних компаній перед інвесторами та акціонерами сприяє зменшенню корупції.

Важливо зазначити, що для успішного відновлення України необхідна ефективна й дієва співпраця держави, приватного сектору, міжнародних партнерів в інтересах створення сприятливого інвестиційного клімату, забезпечення верховенства права, захист прав власності.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зацікавлений у тому, щоб долучатися до відновлення Херсонської та Миколаївської областей, які суттєво постраждали від війни. Про це йшлося під час зустрічі Юлії Свириденко, першого віце-прем’єр-міністра України, з президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо в Лондоні, повідомляє 29.02.2024 Урядовий портал.

«Ми щиро вдячні ЄБРР за постійну підтримку України. Вклад банку у відновлення України важко переоцінити. Торік надали рекордні 2,1 млрд євро, з яких 50% коштів були спрямовані на підтримку приватного сектору. Це вкотре доводить, що ЄБРР зацікавлений у тому, щоб саме приватний сектор став основою відновлення України. В цьому році банк продовжить підтримку українського бізнесу – вже розроблена низка конкретних проектів у сферах енергетики, виробництва, логістики, агросектору та інших. Крім того, наші партнери з ЄБРР зацікавлені у тому, щоб активно долучатися до відновлення Херсонської та Миколаївської областей, які суттєво постраждали під час війни», – наголосила Юлія Свириденко.

Під час зустрічі сторони обговорили також страхування бізнесу від воєнних ризиків, зокрема інструменти страхування суден, вантажів у дорозі чи на складах. Й можливості потенційного розширення страхування. Не оминули співпрацю між ЄБРР та фінансовими інститутами розвитку (DFI). Відповідний механізм – Платформа співфінансування – була започаткована для координації зусиль щодо інвестування в Україну, особливо в приватний сектор. До платформи вже приєдналися DFI з 19 країн.

«Приватний сектор стане основою відновлення України, тому для нас важливо координувати зусилля міжнародних фінансових інституцій для більш ефективної та масштабної відбудови України з акцентом на приватний сектор. Наша співпраця має допомогти відновити економіку, промисловість, інфраструктуру та нормалізувати життя людей в Україні. Для цього, спільно із ЄБРР ми проведемо серію воркшопів для посилення координації європейських агенцій із розвитку для відновлення України», – продовжила Юлія Свириденко.

Схожі публікації

Залишити коментар