ЄС має заблокувати постачання продуктів харчування з терористичної Росії / EU should block food supplies from terrorist Russia

від Стожари

Блокування експорту з імперської Росії значно скоротить її доходи від продажу нафти, газу, вугілля, металів, агропромислової продукції та інших товарів. Це, в свою чергу, обмежить можливості Росії фінансувати свою війну проти України.

Важливо зазначити, що блокування експорту з Росії має бути комплексним і охоплювати всі сфери економіки. Зазначене допоможе не лише зменшити доходи Росії, але й послабити її економічний потенціал на довгострокову перспективу, може призвести до дестабілізації політичної ситуації в країні. Це може стимулювати антивоєнні протести та призвести до зміни влади.

Виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що наразі ЄК проводить оцінку щодо блокування імпорту сільськогосподарської продукції Росії. Він нагадав, що відповідні рішення на рівні урядів держав вже прийняли Польща та Латвія. «Зараз ми проводимо оцінку і матимемо можливість рухатися вперед досить швидко», – сказав УНІАН щодо цього питання Домбровскіс.

Також В. Домбровскіс пояснив, чому санкції на «їжу» з Росії не ввели ще у 2022 році, на початку повномасштабної війни. За словами Домбровскіса, на заваді стали перебої у постачанні продовольства в ЄС. «Ціни на продукти харчування швидко зростали, що створювало ризики для продовольчої безпеки – особливо, в країнах, що розвиваються. Тому таке рішення було прийняте», – уточнив він.

Водночас зараз, у 2024 році, ситуація у світі інша. Ще минулого року країни-члени ЄС почали вживати перших кроків щодо врегулювання питання з імпортом продовольства РФ, повідомив чиновник. «Фактично, минулого року ми спостерігали значне збільшення імпорту російської сільськогосподарської продукції, країни-члени ЄС почали реагувати на ситуацію», – пояснив він.

Зараз Європейська комісія шукає найкращий спосіб, у який можна було б обмежити присутність продовольчих товарів з РФ на ринках Європи, резюмував Домбровскіс.

Схожі публікації

Залишити коментар