“Нам нічого боятися”: Українці з усього світу зберуться в Києві на Всесвітній форум українців

від Стожари

Сьомий Всесвітній форум українців збере представників української діаспори з багатьох країн світу та, незважаючи на загрози воєнних дій, відбудеться 25-26 серпня 2023 року в Києві.

Про це 13 серпня повідомив голова Української всесвітньої координаційної ради, що проводить такі форуми, Михайло Ратушний.

Після певних роздумів та консультацій – рішення прийнято. Всесвітній форум Українців проходитиме не у Львові, Варшаві чи деінде ще. А саме в Києві – столиці воюючої України”, – написав Ратушний у фейсбуці.

Таким чином, Всесвітній форум українців відбудеться після семирічної перерви і відтермінування, пов’язаного спершу з пандемією коронавірусі, а потім – із повномасштабною російською агресією проти України.

Нам нічого боятися – ми на своїй землі. VII Всесвітній форум українців стане свідченням солідарності діаспори й України-Матері, котра бореться”, – наголосив голова УВКР.

Всесвітній форум українців — вищий керівний орган громадської спілки “Українська всесвітня координаційна рада” (ГС “УВКР”), що координує роботу з осередками української діаспори по всьому світу.

Досі всі ВФУ проходили в Києві.

І Всесвітній форум українців відбувся в Києві 21-24 серпня 1992 року (на першу річницю проголошення незалежності України), тоді було створено УВКР з осідком у Києві.

У Зверненні учасників форуму до світового українства є такі слова: „Сьогодні ми будуємо свою українську державність, що ґрунтується на миролюбії, праві, демократизмі. У нашому власному великому українському домі знайдеться місце для всіх синів народу нашого, по яких би паралелях і меридіянах не розкидала їх доля. В тому домі вільно дихатиме наша мова, наша пісня, наше слово. Наш дім ми будуватимемо разом з усіма, для кого українська земля стала рідною. Заради того, щоб дім цей був ошатним і теплим, щедрим і багатим, Всесвітній форум українців, представники всіх областей України, українських громад з усього світу закликають світове українство, всі українські громади, політичні, релігійні об’єднання до дружньої злагодженої роботи, закликають за давнім нашим звичаєм на велику загальнонаціональну толоку, яка б згуртувала всіх довкола вимріяної віками мети – розбудови вільної соборної незалежної Української держави. Пам’ятаймо, що сьогодні доля кожного українця, де б, на яких континентах він не мешкав, залежить від долі рідної України“.

У ході пленарних засідань розглядалися питання взаємодії світового українства, його згуртування довкола ідеї державности України, підтримки українських громад у всіх реґіонах їхнього проживання. Працювали секції і „круглі столи“ з найрізноманітніших питань – відродження та розвитку національних культур, ринкової економіки та підприємництва, міжконфесійних відносин тощо. 

Форуми скликаються періодично, раз на 4-5 років, за ініціативою українських громадських організацій світу і за підтримки Української держави.

21 серпня 2011 року на V Всесвітньому форумі українців головою Української всесвітньої координаційної ради замість Дмитра Павличка був обраний колишній народний депутат Михайло Ратушний (КУН, НРУ, УНР/УНП). Переобраний – на VI форумі 2016 року, який наразі залишається останнім.

Перед призначенням VII Всесвітнього форуму українців до Києва приїздили представники організацій діаспори для вивчення ситуації.

Схожі публікації

Залишити коментар