До 400-річчя Хотинської битви створили гігантську писанку з лози

від Комарі Альберт

У Чернівецькій області до 400-річчя Хотинської битви, яке святкуватиметься цьогоріч, майстер з лозоплетіння створив панно із зображенням запорізьких козаків та велике яйце-писанку з орнаментом Хотинської фортеці.

Читайте також: Як гетьман Сагайдачний зустрів свою смерть у боях під Хотином

Про це повідомляють “Хотинські вісті”.

“Знаний майстер з лозоплетіння у третьому поколінні Олександр Бродовінський до відзначення 400-річчя Хотинської битви створив панно із зображенням запорізьких козаків, які б’ють у бойові литаври, а також велике яйце-писанку з орнаментом стін нашої славетної фортеці”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Привиди Хотинської фортеці

Олександр продовжує традицію свого роду, навчаючи свого онука Юрчика виплітати вироби з лози.

Майстер розповідає, що робота лозою має свою специфіку, адже є більше 300 сортів лози і кожен сорт має свої можливості та структуру.

“Сам процес роботи мене захоплює, бо набагато цікавіший, ніж підготовка, він займає приблизно два тижні. А ось заготівля матеріалу потребує більше часу”, – додав майстер.

Починають заготовляти лозу із пізньої осені, коли вже листя опаде і наступають заморозки. Її обрізають, чистять, розділяють на кілька частин, стягуючи серцевину, щоб була лише лозова стрічка. Також матеріал потрібно висушити та зварити, аби він був готовий до роботи.

А чи знаєте, легенди Хотинської фортеці: Як місто врятувала дівчина з глечиком?

Схожі публікації

Залишити коментар