Як гетьман Сагайдачний зустрів свою смерть у боях під Хотином

від Комарі Альберт

Один із найбільш цікавих епізодів знаменитої Хотинської війни – поранення гетьмана Петра Сагайдачного, який брав участь у боях з турками під Хотином.

Про це розповіли співробітники Державного історико-архітектурний заповідника “Хотинська фортеця”, передає видання Молодий буковинець.

Практично всі пам’ятають ще зі шкільного курсу історії, що Сагайдачний отримав поранення татарською стрілою і від нього помер навесні 1622 року. Однак для Петра Сагайдачного татарський “подарунок” не був смертельним!

Помер гетьман від кульового поранення отриманого з мушкета “яничарки”, біля с. Степанівці. Про це засвідчує джерело: “Щоденник турецької війни. 1621 р., 3 серпня – 15 жовтня. Табір військ Речі Посполитої під Хотином”.

29 серпня до табору військ Речі Посполитої дійшла новина про пригоду Сагайдачного: “… пустившись з табору до Степанівців, щоб з своїм Військом Запорозьким зійтись [зустрітись], натрапив на широкий шлях. Здалеку побачив дим і вогнища, зрозумів, що натрапив на свій [козацький] табір”.

Однак, це була фатальна помилка, яка надто дорого коштувала гетьману. Як виявилось це був табір османського війська: “..Надійшовши, аж на табір турецький, … побачив, що це не жарт, і повернув назад. Однак його помітила сторожа турецька та кинулась за ним. … стали вони з турком міцно [битись]. Скоро сторожа дала знати [про Сагайдачного і його свиту] до табору”. Сагайдачний побачивши нерівність [сил] … почав з Аннібалом і Млодецьким до хащів відходити. Там коня позбувшись, пішо мужньо боронився, і в руку з яничарки [мушкету] підстрелений, лісами відходити почав на Фарешув? [Fareszów, населений пункт], до Дністра пустився. Заставши військо своє над Могилевим, відправив посольство до його милості королевича [Владислава] і їх милості гетьманів [коронного Ходкевича і польного Любомирського]. Там же одразу молодці [козаки] Бородавку [на той час був гетьманом Війська Запорозького] скинули, а його гетьманом вибрали.

Поранення стрілою в ногу Петро Сагайдачний отримав безпосередньо вже в боях під Хотином. Про смерть Сагайдачного, саме від кулі мушкета “яничарки”, згадує у своєму листі посол Речі Посполитої в Османській імперії – Кшиштоф Збаразький. Перебуваючи у Стамбулі після підписання Хотинського миру, в одному з листів він із сумом зазначив: “що все ж таки куля з “яничарки” його доконала”.

Як повідомлялося, ПЦУ затвердила канонізацію гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

Схожі публікації

Залишити коментар