ПЦУ затвердила канонізацію гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного

Під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 21 серпня 2020 року відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України). Зокрема було затверджено канонізацію гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ, інформація опублікована у церковному журналі № 25.

Як зазначається, цим кроком ПЦУ фактично затвердила рішення однієї зі своїх церков-засновниць – УАПЦ. Адже Сагайдачний був канонізований 25 травня 2011 року Архієрейським собором УАПЦ. Також встановили День пам’яті Сагайдачного – його відзначатимуть 20 квітня. Ім’я полководця внесли до Місяцеслова Православної Церкви України.

Нагадаємо, Петро Конашевич-Сагайдачний народився близько 1582 року – загинув 10 квітня за юліанським календарем (20 квітня – за григоріанським календарем) 1622 року. Сагайдачний – український полководець та політичний діяч, гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі. Він був організатором успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Меценат православних братств та опікун братських шкіл.

Портрет Петра Конашевича-Сагайдачного. “Вірші на жалісний погреб шляхетного рицаря…”, 1622р.

Варто зазначити, що саме він зробив українське козацтво провідною верствою українського суспільства. Завдяки йому була створена дисциплінована козацька армія, озброєна вогнепальною зброєю і тогочасною артилерією. Він розробив та вдосконалив тактику морського бою.

Також своєю діяльністю він повернув Києву значення культурного й релігійного осередку України.

Ім’я гетьмана Сагайдачного носять Національна академія Сухопутних військ у Львові та фрегат-флагман Військово-Морських сил. Героїчні подвиги полководця відображені у серії народних та художніх творів. Також на його честь названо безліч вулиць та закладів.

Раніше ми розповідали історію, яку приховували в СРСР, – похід Петра Сагайдачного на Москву.

Також варто прочитати, як козаки у 1636 році військовим походом пройшли 2500 км через Європу.

Схожі публікації

Залишити коментар