У Хмельницькій області знайшли поселення часів Всесвітнього потопу

від Комарі Альберт

У Хмельницькій області археологи виявили сліди поселення трипільської культури з артефактами. Знахідка біля села Голосків Кам’янець-Подільського району датується приблизно 5-м тисячоліттям до нашої ери. Площа поселення – приблизно 10 га.

В одній з трьох траншей учасники археологічної експедиції знайшли на глибині 1,5 м кам’яну кладку.

Читайте також: Неподалік Львова археологи знайшли меч, якому понад 1500 років

За словами фахівця з трипільської культури Євгена Левінзона, ці червоні цеглини являють собою перекриття між 1 і 2 поверхами характерного для трипільського поселення житла.

Науковець пояснив, що трипільці будували наземні глинобитні двоповерхові будинки з дерев’яними каркасами. Він також додав, що ці переселенці з Близького Сходу зазвичай вирощували ячмінь, горох, пшеницю, тримали велику рогату худобу, полювали та рибалили. На одному місці довше, ніж на 50-80 років, вони не затримувалися. Відхід, як правило, супроводжувався спаленням поселення.

Читайте також: У центрі Одеси археологи знайшли античні й турецькі артефакти

Експерти називають серед причин такої міграції і виснаження ґрунтів, і певні Ритуальні особливості, і для запобігання спалахів епідемій.

Вчений каже, що розкопки біля Голоскова – особливі, оскільки тут проходила певна контактна зона між локальними групами трипільського населення: між шипинецькою та мерешовською групами.

Читайте також: На Львівщині археологи розкопали будинок XII століття

Як зазначив науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петро Болтанюк, знайдений матеріал буде проходити камеральну обробку. Серед знахідок: кістки, кераміка, багато серпів.

Залишки виявленої тут трипільської кераміки попередньо датують в межах останньої третини V – початку IV тисячоліття до нової ери.

Читайте також: Під Житомиром археологи знайшли невідоме раніше місто Київської Русі

Варто звернути увагу, що таке поселення в Україні старше не тільки за єгипетські піраміди (найдавнішою вважається піраміда Джосера 2667-2648 років до н.), а й за біблійний Всесвітній потоп в найдавнішій версії текстів про релігійну повінь, яка стала причиною загибелі майже всього людства.

А чи знаєте, що на березі Дністра водилися бізони і мамонти?

Схожі публікації

Залишити коментар