На березі Дністра водилися бізони і мамонти

від Комарі Альберт

Буковинські береги Дністра вражають рідкісними знахідками. Археологи вважають територію Середнього Подністров’я одним із найбільш відомих регіонів для дослідження минулого людства, зокрема епохи палеоліту.

За словами Лариси Кулаковської, кандидатки історичних наук, завідувачки відділом “Археологічний музей” Інституту археології НАНУ, одне з найцікавіших місць – у селі Непоротове на Сокирянщині, де знайшли поселення первісних людей, віком 150 тисяч років, пише molbuk.ua.

“Місце для їхнього проживання було дуже комфортним: вода, сировина (кремінь) та плато, на якому паслися дикі тварини. Найбільш вагомим та цікавим результатом наших досліджень стало відкриття найнижчого культурного шару. З погляду пересічної людини, можливо, ці матеріали нікого би і не зацікавили: камінці та й камінці… Але вік цих камінців – власне, час коли людина перетворила той природний камінець на артефакт, – сягає близько 150 тисяч років, – зауважує археолог. – Отже, саме 150 тисяч років тому тут вперше поселилася давня людина”.

Серед знайдених артефактів – знаряддя праці (скребла, гостроконечники) та дрібні уламки від обробки каменю і загострення країв знарядь. Їх виготовляли з кременю та використовували як зброю для полювання, інструменти для розрізання м’яса, чищення шкір, роботи з деревом. Знайшли також і залишки вогнищ, кісткове та деревне вугілля.

Пані Лариса зазначає: за даними досліджень, клімат на той час був прохолодним, а кістки, знайдені під час досліджень належать бізону, мамонту та північному оленю.

“До речі, кістки та інші знахідки лежать на березі і в районі села Ломачинці”, – каже.

Знахідки в Непоротовому дають науковцям підстави вважати цю стоянку найдавнішою на території Середнього Подністров’я. Хоча про матеріальну цінність артефактів не йдеться.

“Звичайно, це не вироби з дорогоцінних металів чи майстерно зроблені керамічні посудини, чи обладунок коня. Але 150 тисяч років! Це – вік! – додає науковець. – Археологічні артефакти, особливо доби палеоліту, досить часто важко оцінити. Вони є нашим безцінним скарбом”.

Як повідомлялося, в селі Легедзине – найбільший Музей Трипільської культури в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар