Унікальні документи віднайдено у Державному архіві Чернівецької області

від Комарі Альберт

У Державному архіві Чернівецької області віднайдено унікальні матеріали, які свідчать про проголошення української державності на Буковині ще 80 років тому. Цей факт підтверджується румунськими та радянськими джерелами.

Про це повідомляє виконувач обов’язків генерального директора Державного архіву Чернівецької області Микола Рубанець, ідеться на сайті установи.

Згідно матеріалів румунського інспекторату поліції, 30 червня 1941 року одним із керівників крайового проводу ОУН Мирославом Кіндзірським на Буковині було проголошено Незалежність.

Проголошення викликало широкий резонанс і отримало підтримку українського населення краю. Під проводом ОУН у ряді населених пунктів регіону було організовано масові збори, створено українські владні структури, поліцію. З громадських споруд знято радянські прапори та піднято національні синьо-жовті стяги.

Перебування влади в українських руках тривало недовго – до приходу німецько-румунських військ.

Румунські джерела тогочасні події характеризують так: “Період часу, про який йдеться, був дуже тривожним, настільки хаотичний, що важко його охарактеризувати. Це свого роду дезорієнтація, соціальне заворушення, невпевненість людей. Війна так сильно потрясла Буковину, точніше громадську думку, що в ті моменти не могло бути й мови про тактику або ясну і визначену політичну лінію, тим більше, що Німеччина не зайняла чітку позицію щодо українського питання”.

Спеціалісти архіву продовжують вивчення документів і пошук матеріалів, які зможуть доповнити і об’єктивно висвітлити досі маловідому сторінку з історії Буковини.

Як ми повідомляли, нещодавно Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) отримав оригінали надзвичайно цінних документів про українського військового і політичного діяча, старшини УГА, члена УВО та ОУН, командира куреня «Роланд», полковника Першої Української дивізії УНА Євгена Побігущого-Рена (1901–1995).

Схожі публікації

Залишити коментар