Український мартиролог XX століття містить дані про понад 64 тисячі жертв політичних репресій

від Стожари

Український мартиролог XX століття поповнився даними Державного архіву Львівщини.

Про це повідомляється на сайті Державної архівної служби.

“Центральний державний електронний архів України опрацював інформацію Державного архіву Львівської області про 601 репресовану особу. Відтепер у базі даних “Український мартиролог ХХ ст.”, доступ до якої надається на офіційному вебпорталі Укрдержархіву, станом на 8 квітня 2021 року доступна інформація про 64 537 жертв політичних репресій в Україні”, – йдеться в повідомленні.

“З 2000 року Державний архів Львівської області (далі-ДАЛО) розпочав роботу зі складання електронної бази даних на основі архівно-слідчих справ, які зберігаються у ДАЛО і містять інформацію про жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму 1945-1950-х років та їхню реабілітацію у 1991 – 1999 роках”, – йдеться у повідомленні Державного архіву Львівської області.


ДОВІДКА.
“Український мартиролог ХХ ст.” – це інформаційно-пошуковий інтернет-проєкт Державної архівної служби України, що містить стислу інформацію про жертви політичних репресій 1920-1950-х років: фотопортрет або кілька фотографій (за наявністю), ім’я жертви та коротка характеристика роду занять, дати життя, відомості щодо реабілітації, посилання на архів, де зберігаються архівно-слідчі справи та інші дотичні матеріали. Це насамперед центральні державні архіви та державні архіви областей, а також галузеві державні архіви Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України.

Як ми вже повідомляли, Інститут нацпам’яті запустив онлайн-платформу «Архів усної історії». А у четвер, 15 квітня, о 15:00 в онлайн-форматі відбудеться презентація освітнього проєкту «Діалоги про війну».

Схожі публікації

Залишити коментар