Інститут нацпам’яті запустив онлайн-платформу «Архів усної історії»

Український інститут національної пам’яті презентував онлайн-ресурс «Архів усної історії».

Про це  повідомили у пресслужбі закладу.

Онлайн-курс доступний за посиланням.

Це перший в Україні політематичний онлайн-архів усних спогадів, який надає вільний доступ до зібраних відео- та аудіоінтерв’ю. Збір свідчень про різні події новітньої історії, зокрема Революцію гідності та сучасну російсько-українську війну, інститут розпочав навесні 2014 року.

За сім років вдалося зібрати в архіві понад 1600 інтерв’ю різної тематики, зокрема записів, здійснених іншими установами, організаціями та приватними дослідниками й переданих інституту для зберігання та оприлюднення.

Презентація ресурсу у зв’язку з карантинними обмеженнями відбулася онлайн на офіційній сторінці інституту у фейсбуці.

Планується, що платформа стане в нагоді фахівцям, які працюють з історією, зокрема з методом усної історії, а також журналістам і всім, хто цікавиться нещодавнім минулим. Відзначається, що формат усних історичних досліджень – це цікавий і плідний напрям, який варто промотувати.

Ініціатива саме онлайн-архіву усної історії з’явилася, коли стало зрозуміло: свідчень вдається фіксувати більше, ніж можливо оприлюднити в межах тематичних видавничих проєктів інституту. Наразі на ресурсі у вільному доступі представлені перші 100 записів – розповіді про Революцію гідності, російсько-українську війну, український визвольний рух. Онлайн-колекція буде постійно поповнюватися.

Партнерами Українського інституту у створенні та наповненні онлайн-архіву усної історії є:

  • Фонд збереження історії Майдану,
  • Національний музей Революції гідності,
  • Архів національної пам’яті,
  • Українська асоціація усної історії,
  • Центр дослідження визвольного руху,
  • Центр усної історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Як повідомлялося, книга відомого історика колишнього очільника Інституту нацпам’яті Володимира В’ятровича про польсько-українське протистояння 1940-х років «Гордіїв вузол. Друга польсько-українська війна 1942—1947» вийшла англійською мовою у Торонто.

Схожі публікації

Залишити коментар