Як називали і переіменовували Чернівецьку область

від Комарі Альберт

Території Чернівецької області упродовж віків давали різні назви та навіть були спроби замінити первісну назву “Буковина”.

Автори книги “Буковина: її минуле і сучасне” (Д. Квітковський, Т. Бриндзан, А. Жуковський) пропонують оминути в цьому випадку загальні назви, які давалися всій території, що була заселена українцями або їх предками: Скитія, Сарматія, Русь, Україна, – чи країна, до складу яких входила Буковина – Дакія, Молдавія – та обмежитися тільки назвою самої території, якій пізніше надали українську назву “Буковина”.

Читайте також: Невідома Буковина: монастир, в якому ченці ховались від переслідувань

З приходом татарів на Буковину виникла нова адміністративна одиниця “Шипинська Земля”. Ця назва походить від оселі Шипинців над Прутом, в якій знайдено сліди з неолітичної доби. “Шипинська Земля” охоплювала північну Буковину аж до лісистої частини на південь від ріки Серет та Хотинщину.

З другої половини 15 ст. Буковина повільно втягувалась в орбіту молдавської держави і, одночасно, чимраз частіше з’являється у тодішніх документах справжня назва країни – Буковина. Та тільки після прилучення цієї території до Австрії в 1774 р. і створення окремої адміністративної одиниці надано їй вже в 15 ст. зауважену назву “Буковина”.

У другій половині 19 ст. деякі румунські історики, щоб уникнути української назви “Буковина”, намагалися замінити її різними румунськими назвами, які були настільки невдалими і неприродньо-вигаданими, що вони не прийнялись навіть під час денаціоналізуючого румунського панування між двома світовими війнами. Скажімо такі назви, як “Tara de Sus” або “Moldova de Sus” – “горішня Молдавія” чи “горішній край”, вигадана для того, щоб підкреслити належність Буковини до Молдавії.

Більш реалістичні румуни перекладали на румунську мову назву “Буковина”, називаючи цей край “Tara Fagilor” (край буків).

Читайте також: Незвідана Буковина: сім унікальних водоспадів, які вражають красою

У 1938 році було переведено адміністративну реорганізацію Румунії, і тоді території Буковини, до якої прилучили також Хотинський та Дорогойський повіти, дали назву “Tinutul Sucevei” – “область Сучава”. Але офіційно ця назва протрималась всього два роки, а в народі не залишила жодних слідів, як і всі інші, зрештою, спроби замінити назву “Буковина”.

Під час радянської окупації Буковину було поділено за етнічним принципом і після прилучення до неї Хотинщини та частини північного Дорогойського повіту, створили “Чернівецьку область”, яка входила до складу УРСР.

Схожі публікації

Залишити коментар