Українські підлітки зняли 75 документальних фільмів про бабусь та дідусів

Львівський режисер Сашко Брама із своєю командою безкоштовно навчили 120 підлітків з маленьких міст та сіл України знімати документальне кіно.

Освітня ініціатива була реалізована у межах проєкту “Осінь на Плутоні 2.0” за підтримки УКФ.

Діти створили 75 фільмів про своїх бабусь та дідусів. Серед героїв зокрема є сторічна бабуся – свідок Голодомору та вишивальниця, яка за життя оформила понад 200 весільних рушників.

Фільми монтували професійні кінематографісти, а найкращі картини презентуватимуть на фестивалях документального кіно.

Проєкт «Осінь на Плутоні» розпочався чотири роки тому, коли команда незалежних театральних режисерів почала працювати у львівському геріатричному пансіонаті (такі заклади ще називають будинками для літніх осіб) та записали історії дідусів та бабусь, які там мешкають. На основні цих матеріалів вийшла театральна вистава «Осінь на Плутоні».

Новий документальний фільм «Бабусю, розкажи про Голодомор» розказує історію трьох жінок, які пережили Голодомор 1932-1933 років. Перша — Ксеня Логвинюк з Черкащини, їй 100 років. Про неї розказує і з нею спілкується її праправнучка Вероніка, яка разом із мамою Іванною зняла про бабусю фільм «Столітня Ксеня». Історію Олександри Вівдич, яка вижила у 1932-1933, розказує її онучка Світлана. Її бабуся померла, проте за життя написала для неї щоденник, з якого дівчина і дізналася про всі жахи, які довелося пережити родині бабусі. Третя історія з Кіровоградщини — Саша Куневич розповідає про свою прабабусю Олександру Півняк. Бабусю Саша не застала — та померла до її народження. Але дівчинка багато знає про неї з розповідей тата.

Ось ще декілька фільмів, які створили діти:

“Гарбузова каша”

Ця короткометражка знята Дариною Халимон, 17-річною дівчиною з с. Халимонове Чернігівської області. Авторка зафільмувала, як її 80-річна бабуся порається на кухні: половину гарбуза вона порізала на смаження, а іншу – зварила на кашу.

“Лемкиня: День народження”

Фільм Христини Головко «Лемкиня: День народження» відкриває завісу неймовірної історії життя лемкині Емілії Андріївни Гвоздюк. Це не кровна родичка дівчини, проте для Христини та її брата Богдана вона дійсно як рідна бабуся. Їхня мама Марія Іванівна Головко співала разом з Емілією Андріївною в «Союзі Українок». Репетиції організації здебільшого проходили в домі лемкині, тож діти були змалечку оточені любов’ю пані Емілії.

“Тяжка молодість”

Короткометражку «Тяжка молодість» зняла Дарина Халимон, 17-річна дівчина з с. Халимонове Чернігівської області. Вона розпитала 80-річну бабусю про її життя, і та розповіла про дитинство та молодість.

“Вишивання”

Фільм «Вишивання» зняла 11-річна Софія Кошкіна з с. Хролин Хмельницької області. У ньому йдеться про прабабусю дівчини – талановиту вишивальницю. Жінка опанувала цю майстерність, навчаючись у матері, та протягом усього життя не полишала цього заняття.

Як повідомлялося, український фільм візьме участь у найбільшому кіномаркеті документальних картин у Амстердамі.

Схожі публікації

Залишити коментар