Український документальний фільм «Порцелянова війна» переміг на американському кінофестивалі незалежного кіно

від Стожари

В період кривавої битви з ворожою й терористичною РФією за нашу свободу, ідентичність та мову, Україна утверджує міжнародний статус як борця за незалежність вільного світу. Й українська культура є запорукою готовності протистояти новим викликам, долати труднощі, зберігати довіру до влади і почуття солідарності зі своїми співгромадянами.

Український документальний фільм «Порцелянова війна» (копродукція США) переміг на ювілейному 40-му на американському кінофестивалі незалежного кіно «Санденс», повідомляє Тиждень.ua.

Журі так сформулювало своє рішення: «Протистояти тоталітарній агресії необхідно, але зберегти свою людяність серед натиску — це головне прагнення добра. Створення цього фільму — фільму, сповненого пафосу й насильства, білих грибів і драконів — саме по собі є цією гонитвою. За його непохитний голос зсередини жорстокої війни в Україні, який закликає нас піклуватися про тих, хто пожертвував своїм життям, щоб захистити свій та наш народ, а також оскільки натепер немає нагороди журі «Санденс» за найкращого пса, то її здобуває «Порцелянова війна»».

Український документальний фільм «Порцелянова війна» переміг на американському кінофестивалі незалежного кіно

Режисерами кінороботи стали американець Брендан Белломо й харківський художник і колишній спецпризначенець Слава Леонтьєв, й останній зі своєю дружиною Анею Стасенко якраз і створює порцелянові скульптури, про які й ідеться в фільмі.

Після прем’єри 20.01.2024 на Sundance автори фільму відповіли на питання присутніх. Співрежисер Леонтьєв й Анеля Сидорська, одна з трьох сценаристів, пояснюють, що концепція фільму виникла, коли вони шукали «неймовірних артистів» для зйомок. «Анеля поґуґлила і знайшла в інтернеті фігурки Ані та Слави. І ми підключилися і почали говорити про співпрацю над проектом, коли почалася війна і відбулося вторгнення», — розповідає Леонтьєв. — І коли Росія напала, ми вирішили, що треба розповісти зовсім іншу історію. Ми дізналися, що вони залишаються в Україні; що з ними все гаразд, але вони збираються продовжувати займатися мистецтвом».

«У нашій ситуації ми маємо вибір. Битися або відвернутися. Але якщо ти втечеш, то рано чи пізно ти вийдеш до океану. І вам все одно доведеться розвернутися і почати битися. Наша робота у кіновиробництві та наша робота з порцеляною — це наш спосіб протистояти», — зауважує Леонтьєв.

Український документальний фільм «Порцелянова війна» переміг на американському кінофестивалі незалежного кіно - фото 2

Сидорська каже, що їй особливо подобається, коли у фільмі діють її порцелянові фігурки: «Я дуже рада це бачити. Я дуже здивована тим, що зараз… незважаючи на трагедію, я починаю бачити те, що завжди хотіла бачити у своєму житті: як оживають мої герої».

Схожі публікації

Залишити коментар