Польсько-українська рада обміну молоддю підтримує зйомки фільму про Рівненщину

В рамках проєкту відбулася зйомка екскурсій та панорам, відеооглядів Дубенського замку, Тараканівського форту та комплексу пам’яток в Острозі, Млинові та Рівному. Фільм познайомить молодь Польщі із історичними та архітектурними пам’ятками українського регіону. У результаті співпраці на екрани має вийти промоційний та інформативний матеріал на двох мовах – українській та польській.

Про це повідомляє інформаційне агенство Теза.

Проєкт охоплює два регіона – Рівненщина з українського боку та Підкарпатське воєводство з польського. Основне завдання – обмін української та польської молоді знаннями про культурну спадщину двох регіонів.

Зйомки стали можливими завдяки грантовому проєкту, який втілюється Благодійною організацією «Фонд громади міста Дубна «Добробут» у партнерстві із польською Фундацією імені братів Солунських – Кирила і Мефодія (м.Ярослав, Польща). Фінансову підтримку надає Польсько-українська рада обміну молоддю.

Деніс Точинський, який приїхав із польського міста Ярослав спеціально для створення кінострічки, зазначає:

“Я хочу зняти фільм, який покаже атракції Дубна та його околиць. Хочу, щоб молоді люди у Польщі, які через карантинні обмеження не змогли відвідати Рівнещину і, зокрема, Дубно, познайомилися з його історичним минулим, зацікавилися, а згодом і відвідали, щоб на власні очі побачити усю цю красу”.

Голова організації БО Фонд громади міста Дубна «Добробут» Микола Мандзюк розповів:

“Наступний етап стартуватиме уже у вересні, він передбачає інтерактивне спілкування молоді для пізнання культурного надбання двох країн – України та Польщі. Ми впевнені, що цей проєкт не тільки дозволить залишити позитивні враження про нашу культуру, а й поширюватиме інформацію про Рівненщину, адже фільм буде доступним для будь-якого користувача Інтернету з усього світу”.

Партнерами стали також Державний історико-культурний заповідник Дубна та Управління культури і туризму Рівненської ОДА. Учасники проєкту сподіваються, його реалізація сприятиме міжкультурному діалогу серед молоді, а також збільшуватиме кількість молодіжних ініціатив.

Нагадаємо, як зазначив в інтерв’ю директор Польського Інституту в Києві: “Наші народи мають пам’ятати те, що їх поєднує, а не розділяє”.

Також нещодавно у Варшаві презентували сквер імені генерала УНР Марка Безручка – в пам’ять про “Диво над Віслою” – вирішальну битву Радянсько-польської війни 1919—1921 років, у результаті якої Польська Республіка зуміла відстояти незалежність, завдавши поразки Червоній армії. Союзником польських військ були українські військові з’єднання УНР.

Схожі публікації

Залишити коментар