Світу потрібен прецедент покарання за вандалізм і дикунство Росії у сфері культури, – прем’єр-міністр Шмигаль

від Стожари

The world needs a precedent of punishment for Russia’s vandalism and savagery in the cultural sphere, – Prime Minister Shmyhal

Варварська Росія руйнує не лише українську культуру, але й світову культурну спадщину. Багато з об’єктів, які постраждали від російської агресії, мають унікальну історичну та культурну цінність.

Покарання терористичної Росії за воєнні злочини у сфері культури є необхідним для того, щоб запобігти подібним злочинам у майбутньому. Це має стати сигналом для світу, що такі дії не будуть залишатися безкарними.

За оцінкою Світового банку, втрати в секторі культури та туризму України включно з недоотриманим доходом склали 19,6 млрд доларів. Це дані лише з тих територій, які контролюються Україною та які були деокуповані. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час конференції «Об’єднані заради справедливості. Об’єднані заради збереження культурної спадщини». Він додав, що на довгострокове відновлення пошкодженого та зруйнованого потрібно 8,9 млрд доларів, повідомляє Урядовий портал.

«Ворог сповідує ідеологію тотального руйнування. Він знищує житлові будинки, школи та дитячі садки, лікарні та електростанції, заводи й ферми. Так само він стирає з лиця землі х рами, музеї, театри, історичні будівлі, пам’ятники», — сказав Денис Шмигаль. Прем’єр-міністр наголосив, що на платформі United for Justice необхідно сформувати спільні рішення та механізми реалізації принципу «росія заплатить».

Глава Уряду відзначив, що агресор не соромиться знищувати те, що ще вчора він оголошував своєю культурною спадщиною. Саме тому найбільше від російських атак на культурну спадщину страждають Харківщина, Донецька та Одеська області. Загалом цілями росіян стали понад 900 об’єктів історії та культури. Крім того, в окупації перебуває понад 20 тисяч пам’яток культури національного та місцевого значення.

«Путінський режим продовжує багатовікову традицію мародерства на культурному фронті, що була започаткована ще в російській імперії та продовжена в СРСР. Тому на міжнародному рівні потребуємо негайного реагування на тіньову торгівлю культурними цінностями. Створення надійних правових рамок, збільшення заходів безпеки, взаємодії між правоохоронцями різних держав», — підкреслив Прем’єр-міністр. «Тому всі знищені або постраждалі внаслідок російської агресії обʼєкти культурної спадщини внесуть до спеціального державного реєстру. Він буде одним із інструментів визначення розмірів компенсацій від рф», — зазначив Денис Шмигаль.

Як наголосив Прем’єр-міністр, світу потрібен прецедент покарання за вандалізм і дикунство у сфері культури. Це матиме величезне значення для всього людства, для захисту і збереження надбання нашої цивілізації, у всіх частинах світу та на всіх континентах.

Схожі публікації

Залишити коментар