Пам’ятаємо “Диво над Віслою”: Сквер імені генерала УНР Марка Безручка презентували у Варшаві

від Комарі Альберт

Ще один український топонім з’явився у столиці Польщі Варшаві. Цього тижня в цьому місті відбулася офіційна церемонія відкриття скверу імені генерала Армії Української Народної Республіки Марка Безручка.  

Про це повідомив власний кореспондент видання Укрінформ.

Участь у церемонії взяли понад 100 осіб: представники української громади та дипломати, польські урядовці та представники місцевої адміністрації, нащадки генерала Безручка.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця наголосив, що нинішня подія є підтвердженням дружби і близьких відносин між Україною та Польщею.

“У Варшаві матимемо ще одне місце, яке об’єднує українців і поляків. Без сумніву, Марко Безручко є тією особою, яка об’єднує наші народи, яка є героєм як України, так і Польщі. В 1920 році під містом Замосць він боровся за вільну Польщу, але також і за Україну, оскільки мріяв про вільну Україну. Він також боровся за те, щоб Європа була вільною від більшовизму і комунізму”, – наголосив Дещиця.

Пам’ятаємо “Диво над Віслою”: Сквер імені генерала УНР Марка Безручка презентували у Варшаві

Він також подякував за підтримку Польщею України у складні часи боротьби проти російської агресії. “Як і 100 років тому ми знову боремося за свою незалежність, але упевнений, що ми її виборемо”, – наголосив український дипломат.

Заступник мера Варшави Міхал Ольшевський наголосив, що постать Марка Безручка нерозривно пов’язана з найбільшою битвою в історії Польщі й однією з найважливіших битв в історії європейського континенту і навіть світу.

“Не можна говорити про Варшавську битву, 100-річчя якої ми зараз відзначаємо, без згадки про постать Марка Безручка”, – наголосив заступник мера столиці Польщі.

Він назвав сьогоднішню подію не лише спільною історією обох народів, але і “символікою”, оскільки Безручко, як і багато інших українських офіцерів УНР, боролися пліч-о-пліч з поляками проти більшовиків, а потім будували багатонаціональну Польщу у міжвоєнний період.

Віцемаршалок Сейму Малгожата Госєвська звернула увагу на історичний контекст подій серпня 1920 року, коли польська армія разом з українською відбивала наступ більшовицької армії.

Пам’ятаємо “Диво над Віслою”: Сквер імені генерала УНР Марка Безручка презентували у Варшаві - фото 2

“Генерал Безручко хоч і не брав безпосередньої участі у Варшавській битві, але він значною мірою причетний до перемоги у ній”, – наголосила Госєвська. Вона додала, що успішно командуючи обороною міста Замосць, генерал сприяв тому, що більшовицькі сили не могли об’єднати свої сили у наступі на Варшаву.

Віцемаршалок наголосила, що завдяки поразці більшовиків у Варшавській битві “згасло полум’я комуністичної революції, яке мало охопити захід Європи і призвести до совєтизації її народів”.

Вона підкреслила, що надання скверу імені генерала Безручка має показати усім, “як багато можуть досягнути Польща й Україна – коли вони разом”.

Пам’ятаємо “Диво над Віслою”: Сквер імені генерала УНР Марка Безручка презентували у Варшаві - фото 3

Голова канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський наголосив на “братерстві по зброї” між Польщею та Україною. За його словами, постать Безручка показує, що поляків та українців об’єднують ті самі цінності: воля і свобода. Він зазначив, що обидва народи захищатимуть ці основні цінності завжди, коли “відроджуватиметься імперіалізм, бажання домінувати над обома народами та підпорядкувати український та польський народи іншим, чужим імперіям”.

Анатолій Безручко – нащадок генерала Безручка, який приїхав на офіційну церемонію з України – розповів про історію своєї сім’ї, звертаючи увагу на те, що у комуністичні часи не можна було згадувати постать легендарного нащадка.

Він подякував польській владі та українській громаді за відкриття скверу імені генерала Безручка і за поступове повернення з небуття імені українського генерала.

А генерал хорунжий армії УНР Безручко очолював героїчну оборону від наступу більшовиків польського міста Замосць в серпні-вересні 1920 року. Згодом він жив і працював у Варшаві, зокрема був членом Вищої військової ради УНР в екзилі, міністром екзильного уряду, головою Українського клубу, головою Українського воєнно-історичного товариства у Варшаві, редактором та видавцем військово-історичного мемуарного збірника «За Державність». Похований на Вольському православному кладовищі у Варшаві.

Варшавська битва або “диво над Віслою” – це битва польської армії і армії УНР проти більшовицьких військ під командуванням Михаїла Тухачевського, в результаті якої більшовики у серпні 1920 року зазнали поразки.

Нагадаємо, як зазначив в інтерв’ю директор Польського Інституту в Києві: “Наші народи мають пам’ятати те, що їх поєднує, а не розділяє”.

Як повідомлялося, у Мадриді з’явилася площа імені Лесі Українки.

Схожі публікації

Залишити коментар