Як Хрущов під час сесії Генеральної асамблеї ООН гамселив ногами по підлозі та черевиком по столу

від Стожари

Перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов під час сесії Генеральної асамблеї ООН 12 жовтня 1960 року гамселив ногами по підлозі та черевиком по столу.

Тоді йшла мова про прийняття незалежних африканських країн та Китаю в ООН. Дипломатичні опоненти СРСР підняти і так зване угорське питання, нагадуючи про придушення радянськими військами угорського повстання 1956 року. Представник Філіпін Лоренцо Сумулонг запропонував внести це до загальної Декларації про деколонізацію і країни Східної Європи, які перебували під впливом і фактичним контролем Радянського Союзу.

Гучні протести радянської делегації залишили без уваги. Щоб привернути її, Хрущов почав стукати по столу черевиком. Припускають, що зняв його перед тим і грався для відкритої демонстрації байдужості до іноземних доповідачів. За іншою версією, взуття злетіло з радянського лідера коли йшов на трибуну, а черевик йому віддали згодом.

Незвичайний для міжнародної дипломатії протест спрацював і Хрущову дали слово. Він назвав Лоренцо Сумулонга “холуєм американського імперіалізму”, а синхроністи переклали “холуй” – “нікчемою”. У відповідь головуючий сессією, представник Ірландії Фредерік Боланд, назвав Хрущова лідером, що симпатизує колоніалізму. Той почав виправдовуватися і заявив що Радянський Союз виступає проти колоніального рабства, яке треба поховати раз і назавжди.

Тоді більшість делегатів, назвали першого секретаря ЦК КПРС Хрущова – неадеакватом, з яким не можна ні про що домовлятися.

Інцидент породив численні міфи. Казали, що радянський лідер зняв черевика і почав стукати ним по трибуні Генасамблеї у пориві гніву. Натомість, численні фото свідчать, що взуття лежало на столі задовго до того, а стукав Хрущов не по трибуні. Деякі журналісти, що ніби-то були присутні на засіданні, свідчили, що Хрущов не стукав черевиком, а лише продемонстрував такий намір. За іншими свідченнями, на сесії не було жодного журналіста, а фото з черевиком у піднятій руці визнали підробкою.

Микита Хрущов був усунутий від влади в 1964 році в результаті змови партійної верхівки КПРС і помер у віці 77-х років у 1971 році.

Схожі публікації