Дослідники опублікували посібники КГБ СРСР, за якими радянські спецслужбовці вчилися підривної роботи

від Стожари

Дослідники архівів КГБ СРСР оприлюднили розсекречені навчальні матеріали спецслужб з колишнього архіву КҐБ, серед яких, зокрема, підручники по боротьбі з українськими, єврейськими, білоруськими, литовськими, естонськими націоналістичними рухами.

Колекцію з більше, ніж 10-ти підручників публікує Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України на сайті  Електронного архіву Українського визвольного руху.

До збірки увійшли:

  • навчальний посібник «Підривна діяльність українських буржуазних націоналістів проти СССР і боротьба з нею органів державної безпеки»;
  • навчальний посібник «Антирадянська діяльність єврейських націоналістів і боротьба з нею органів державної безпеки»;
  • навчальний посібник «Литовські, латвійські та естонські буржуазні націоналісти»;
  • навчальний посібник «Білоруські буржуазні націоналісти»;
  • навчальний посібник «Особливості боротьби совєтської контррозвідки з ідеологічною диверсією зарубіжних буржуазно-націоналістичних організацій і підривною діяльністю ворожих націоналістичних елементів».

Серед документів колекції міститься підручник про боротьбу з українськими націоналістами.

Зокрема, у посібнику 1955 року йдеться про шляхи впровадження радянської агентури в українське підпілля, заходи, направлені на дискредитацію очільників ОУН та виведення повстанців з підпілля з повинною.

Окрім цього, у підручниках спецслужбовців є:

  • схеми-зображення криївок українських підпільників,
  • фото з прикладами їхньої зброї,
  • зображення відзнак,
  • інформаційні матеріали,
  • реактиви для тайнопису (тексту, написаного спеціальними чорнилами, реактивами чи засобами, які можна прочитати лише за спеціальних умов, наприклад, освітлення),
  • фото медикаментів, тощо.

Серед проілюстрованих вилучених предметів є й щітка для одягу, у якій, за допомогою рентгену, виявили схованку з таблетками для тайнопису.

У посібниках, присвячених єврейським, білоруським та балтійським націоналістам, можна побачити детальний опис чималої кількості організацій, зокрема і тих, що нібито діють не в СРСР, а в Ізраїлі, Англії, США, тощо.

У брошурі про боротьбу з литовськими, латвійськими та естонськими націоналістами автори пропонують вербувати в агенти католицьке та лютеранське духовенство.

Для спецслужбовців наводиться приклад: такий агент-священник покликав до сповіді групу литовських націоналістів, а після богослужіння влаштував пиятику, після якої так звані «бандити» стали легкою здобиччю для чекістів.

Більше інформації можна знайти на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху безпосередньо у документах колекції.

Довідково: Електронний архів (avr.org.ua) — сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольних рух, матеріали з архівів КҐБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

Схожі публікації

Залишити коментар