У Голівуді віднайшли унікальну історичну кінохроніку про святкування Водохреща у Львові в 1930-х роках

від Стожари

До свята Водохреща у мережі опублікували нещодавно віднайдену раритетну кіноплівку “Йордан у Львові” 1930 -х років, галицького режиcера Юліана Дороша. На відео закарбована Галичина у складі Другої Польської Республіки (Речі Посполитої).

Про це Порталу української діаспори “Стожари” повідомили “Архіви Діаспори”.

Як повідомляється, кіноплівка знаходилася у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, США, у приватному архіві відомого у діаспорі режисера Богдана Солука. Син режисера – Юрій за запитом дослідника кіно української діаспори Олександра Дебича, натрапив на цей фільм у архіві батька.

“Йордан у Львові” з 1930-х став частиною змонтованого Богданом Солуком фільму “Львів говорить”,1958 року. Відомо також, що фільм мав звукову доріжку, яка поки ще не є ідентифікована.

Відео Юліана Дороша “Йордан у Львові” виклали на платформі YouTube під логотипом “Архіви діаспори” спеціально до свята Водохреща. Це 2-хвилинна стрічка без озвучення. Адже таким його віднайшли в архіві Богдана Солука. Хоча й збереглися відомості про те, що стрічка мала озвучку, але ця звукова доріжка наразі неідентифікована. Тож Юрій Солук провадить подальші пошуки і працює над якісним оцифруванням плівки.

Традиційне йорданське освячення води відбуваєсться на площі Ринок біля криниці навпроти тогочасної аптеки Терлецького за участі єпископа УГКЦ Івана Бучка в оточенні членів львівської капітули і духовенства. У кадрі серед багатьох інших зявляються: відомий український державний діяч Кость Левицький – премєр-міністр Західно Української Народної Республіки у 1918 році, Володимир Целевич – адвокат, посол Сейму II Речі Посполитої II, IV і V каденції, діяч Українського Національно-Демократичного Об’єднання (УНДО) та Степан Біляк – правник, секретар Української Національної Ради у 1918—1919 роках.

Наразі точний рік, коли зняли відео, невідомий. Однак у газеті “Діло” від 14 грудня 1937 року повідомляли про показ “Йордан у Львові” у Народному Домі у Стрию. Це дає підстави вважати, що кадри знімали до 1937-го року. Точниу дату виробництва фільму вдасться встановити у ході подальшого аналізу. Оцифрування матеріалів у США продовжується, і невдовзі будуть опубліковані нові історичні артефакти.

Повне відео тут

Схожі публікації

Залишити коментар