Стрічка про найвідомішого українця Естонії, дисидента, митця та волонтера Анатолія Лютюка

від svit_admus

На віртуальній платформі Takflix з’явився фільм «Казка про Коника», що розповідає про Анатолія Лютюка українського дисидента, митця та волонтера.

«Документальна робота Дениса Страшного й Уляни Осовської «Казка про Коника» була доступна до 11 грудня на території України з англійськими субтитрами», — йдеться в повідомленні компанії.

“Фільм був вживу продемонстрований в 22-х населених пунктах по всій Україні від Карпат до Маріуполя, а також онлайн в рамках кінофестивалів Docudays UA, Kharkiv MeetDocs та на онлайн-кінотеатрі українського кіно Takflix. Це дало змогу тисячам глядачів подивитись на сучасну Україну під незвичним кутом та замислитись над феноменом українського волонтерства”, – йдеться у дописі.

Автори стічки зазначають, що “завершення кінопрокату це не фінальний пункт в історії фільму, а лише проміжний. Тому, якщо серед вас є активісти, які хотіли-б влаштувати приватний кінопоказ нашої стрічки для своєї спільноти – пишіть в особисті і ми спробуємо вам в цьому допомогти!”.

«Казка про Коника» — це документальна притча з елементами анімації. Її головний герой — художник і монах, який переїхав до Естонії у 1970-х і відтоді мешкає у Таллінні. З початку війни на сході України Анатолій займається волонтерськими місіями. Його незмінний супутник у подорожах на фронт — саморобний дерев’яний коник. Він стає головним героєм казок Анатолія про тварин на війні, які чоловік пише на основі реальних історій.

«Це чоловік, до якої варто прислухатися. Цікаво спостерігати за його життям. Він — волонтер та активіст багато десятків років. Це поєднання духовності, мистецтва й активізму в одній людині стало цікавою темою для досліджень. Після знайомства з ним 2014 року ми рік за роком почали приїжджати до Анатолія в Естонію та супроводжувати його під час волонтерської місії на Донбасі. Так зароджувався сценарій фільму», — розповідає п. Страшний.

Його співрежисерка зауважує, що цього року пішло до школи покоління дітей, які народилися під час війни з РФ. «Не говорити з ними про війну означає не готувати їх до реального життя. Але також виникає запитання, як про це говорити? Адже це складна і болюча тема. Ми робили «Казку про Коника» саме з цією думкою — як говорити про складне просто. У нашому фільмі немає сцен насилля, вибухів, крові, проте є контекст та атмосфера. Сподіваємося, родинний перегляд фільму стане гарною можливістю поговорити про сучасний стан речей в Україні», — зазначає вона.

Світова прем’єра фільму відбулася на Міжнародному фестивалі документального кіно DocPoint Tallinn в Естонії. «Казка про Коника» 2021 року також була представлена на міжнародних кінофестивалях Docudays UA та «Молодість».

Схожі публікації

Залишити коментар