В Чернівцях відсвяткували 80-ти річчя з дня народження Івана Миколайчука

від Комарі Альберт

У Чернівецькій області відзначили 80 років від Дня народження великого актора й режисера, відомого буковинця Івана Миколайчука. Святкування відбувалися не тільки в самих Чернівцях, а й в області. Щоправда, через негоду замість рідного для Івана села Чортория, заходи відбулися у сусідньому селі Брусниця, проте це не стало для відзначення ювілею митця якоюсь проблемою.

Щодо основних заходів, які мали відбутися в Чернівцях, то святкування відбулося 15 червня у Центрі Миколайчука. Дійство розпочалося із вуличного перфомансу, гості мали змогу побувати на виставці-інсталяції, презентації книги Мирослава Лазарука та згодом послухати публічну дискусію «Вавилон ХХІ». На останок бажаючі перейшли до кіноконцертної зали, де виступали симфонічний оркестр, який супроводжував своєю грою анімацію Оксани Мергут, етно-гурту “Курбаси” та переглянути фільм Івана Миколайчука «Вавилон ХХ».

Святковий перфоманс, який розпочав святкування “Миколайчук OPEN”, вразив відвідувачів своє оригінальністю. Пантоміми, одягнені у статуї «бронзових» козаків, мовою жестів запрошували усіх бажаючих відвідати захід присвячений 80-річчю від дня народження видатного митця.

“На цей захід ми залучили артистів з інших міст, багато технічних засобів та багато сил. Це все для відвідувачів, щоб кожен знайшов або відвідав те, що йому подобається. Найголовніше це те, що сюди прийшли люди, бо в цей день Іван чекав гостей! А наша місія полягала у тому, щоб створити відповідні умови для цього,” – розповідає кореспондентці БукІнфо керівник “Кіномистецького центру імені Миколайчука” Іван Бутняк.

«Подія для нас знакова. Ми не тільки святкуємо річницю, але й публічно відкриваємо Кіномистецький Центр Миколайчука. До речі, родзинкою є те, що на дійстві не буде ведучого, а лише модератор, а самі заходи відбуватимуться на різних локаціях одночасно,» – додає начальниця управління культури чернівецької міської ради Юлія Сафтенко.

Коли заходиш до Центру Миколайчука, відчувається особлива атмосфера. Локація, яка відведена для виставки-інсталяції манить не лише великим погруддям кіноактора, яке видніє через прозорі скляні двері, а й свіжим запахом скошеної трави, який організатори створили за допомогою штучних технічних засобів. На стінах подекуди видніють унікальні фотографії Івана та стільчик на якому лежать квіти.

“Щодо погруддя, то ми проситимемо відвідувачів залишити свої коментарі, наскільки обличчя схоже із Іваном Миколайчуком. Від цього буде залежати чи залишиться погруддя таким як воно є, чи все таки скульптор буде вносити якісь корективи,” – каже Юлія Сафтенко.

Після оглядин виставки, гості мали змогу побувати на публічній дискусії, яка мала символічну назву “Вавилон ХХІ”. Запрошених спікерів було четверо, проте кінознавець, Голова спілки кінокритиків України Володимир Войтенко та продюсер, ведучий, народний артист України Василь Ілащук були присутні на такій знаковій події особисто. Щодо інших, а саме: кінознавчині, керівниці Центру кінематографічних студій НаУКМА, головної редакторки журналу “Кіно-Театр”, секретарки Національної спілки кінематографістів України, лауреатки премії ім. Івана Миколайчука Лариси Брюховецької та кінорежисером, народним артистом України Романом Балаяном спілкування відбувалося онлайн.

“На днях відбулася подія, яка мене дуже вразила у негативному плані. На звернення до міністерства культури із пропозицією присвоїти Іванові Миколайчукові до його 80-річчя звання Героя України, там відповіли, що Іван… не був громадянином України, бо він жив у СРСР. Я думаю, що Іван Миколайчук зробив для українського кіно більше, ніж всі міністри культури за весь період незалежної України,» – обурюється Василь Ілащук.

«Іван Миколайчук – це особлива людина із особливим єством. Він створював фільми, які завжди хвилювали й хвилюватимуть всіх – це про кохання, смерть, зраду, вірність,» – говорить кінознавець, Голова спілки кінокритиків України Володимир Войтенко.

Після дискусії та розмови спікерів із глядачами була презентація книги Мирослава Лазарука «Чорторийські марева-видіння». Бажаючі могли переглянути книгу та особисто поспілкуватися із її творцем.

«Іван Миколайчук був геніальним режисером у свій час та відомою постаттю не лише в Україні, а й поза її межами. Пам’ять про таку людину ми беззаперечно повинні шанувати та шукати талановитих “миколайчуків” сере молоді. Я особисто дуже радий, що такий захід відбувається,» – каже комерційний директор обласної філармонії Богдан Ластівка.

Наприкінці святкування гості, яких залишилося не так багато, перейшли до великої кіноконцертної зали, де мали змогу насолодиться концертом за участі етногурту «Курбаси», Центру анімаційних мистецтв Оксани Мергут, академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка під керівництвом Йосипа Созанського. Анімація на екрані кінозалу супроводжувалася грою оркестрантів, які вміло передали атмосферу та настрій через мелодії із гуцульськими мотивами. Глядачі захоплювалися інсталяціями малювання на піску, котрі показали в кількох миттєвостях життя і творчість Івана Миколайчука. «Камінний хрест», «Білий птах з чорною ознакою», «Лісова пісня» та інші фільми, в яких знімався та які режисерував митець.

Святкування “Миколайчук OPEN” завершилося символічним переглядом фільму Івана Миколайчука «Вавилон ХХ».

Даяна Грубер, bukinfo.com.ua

Схожі публікації

Залишити коментар