У Полтаві відкрився музей велосипедів

від Комарі Альберт

Понад дві сотні експонатів, серед яких – і старовинні ретровелосипеди: у Полтаві 6 червня 2021 року відкрили перший у місті веломузей.

Музей велосипедів відкрили у полтавському комунальному парку “Перемога” подружжя Наталії та Артема Калюжних, яке понад 10 років збирає старовинні велосипеди. Колекція нараховує понад 200 експонатів. Частина знаходиться у Музеї весілля в селі Великі Будища.

“Ідея відкрити музей належить Артему. Історія веломузею почалася з одного велосипеду ще 10-15 років тому, після цього він почав їх збирати. Його Артем Калюжний знайшов на металобрухті та вирішив відреставрувати, бо займається ремонтом велосипедів. А ще є один велосипед з Олімпіади в Москві, нам його подарували знайомі, після цього Артем почав збирати спортивні велосипеди. Загалом, враховуючи всі експонати, не лише велосипеди, їх у нас більше двохсот”, – каже Наталія Калюжна.

Експонати вони збирали у родичів та на пунктах прийому металобрухту. Найстаріший велосипед, який можна побачити в закладі – 1900-1917-1918 років, називається він “Дукс”, але, як каже жінка, дати наразі уточнюють. 

“Віддавали наші бабусі, дідусі, сусіди. Наприклад, за експонатами, які віддав нам наш сусід, можна дивитися, як росла його донька: від маленького до підліткового, дорослого велосипеда маємо від однієї родини експонати”, – каже Наталя.

В подальшому в музеї можна буде не лише послухати про історію розвитку велосипедів, а й подивитися наукові та художні фільми. Покататися парком на ретровело – дорослим і дітям. Експонати для прокату наразі на реставрації, невдовзі ними можна буде користуватися. 

Графік роботи: окрім понеділка і вівторка.

Фіксованої суми за вхід та екскурсію немає, оскільки музей працює у тестовому режимі. 

Читайте також: Поліція Мексики пересіла на українські електробайки-рекордсмени

Схожі публікації

Залишити коментар