Поцуплені у синагогах Тернопільщини артефакти виявили у московському музеї

від Стожари

Протягом віків московити безупинно намагалася самостверджуватися через інші культури, а тому руйнували й калічили культуру України та інших народів, які вона прагнула поневолити, різними способами.

У московському Музеї історії євреїв в Росії українські краєзнавці виявили артефакти, незаконно вкрадені з двох синагог Тернопільщини. Обидві будівлі не діючі, однак є пам’ятками місцевого і національного значення. У Чорткові демонтували різьблені двері старої синагоги XVII ст., а у Підгайцях – цілу кам’яну брилу з написом на івриті, повідомляє ZAXID.NET.

Двері оформили як старі та невартісні і майже легально демонтували, замінивши їх на металеві. Представники музею стверджують, що купили артефакти, але як відбулося нищення кам’яного порталу у Підгайцях та як 400-літні цінності вивезли через державний кордон, поки невідомо. Архітектурні прикраси, що роками занепадали і не були захищені від руйнувань і крадіжок, тепер експонуються в Росії як її культурна спадщина.

Демонтували ще у 2014 році. Першим про крадіжку дерев’яних дверей старої синагоги Чорткова написав місцевий сайт Чортків.city. Керівник єврейської громади міста Яків Баранов підтвердив журналістам інформацію про те, що двері старої синагоги Чорткова демонтували ще в 2014 році. А краєзнавець і журналіст «Україна інкогніта» Дмитро Полюхович з’ясував, що у московському Музеї історії євреїв в Росії поруч з цією цінністю експонується також кам’яна брила з синагоги у Підгайцях. Ця будівля ще більш давня і цінна. Збудована у XVІ – на поч. XVII століть і є пам’яткою національного значення.

«Приблизно у той же час із давньої синагоги в Підгайцях теж пропали унікальні реліквії – барокове білокам’яне різьблене оздоблення ніші з молитовної зали та різьблена таблиця з написом “Це ворота Господа — праведні ввійдуть через них” (Псалом 118), що прикрашала вхід до божниці. Коли саме це сталося – невідомо, але влітку 2013 р. ці реліквії ще були на своєму споконвічному місці. Таблиця теж знайшлася в експозиції все того ж московського музею (МІЄР). Що цікаво, вкрадена реліквія з Підгайців там виставлена поруч із вкраденими дверима синагоги в Чорткові», – писала «Україна інкогніта».

Автор публікації краєзнавець Дмитро Полюхович розповів, що через демонтаж плити у Підгайцях зруйнувалося також декоративне різьблення з рослинними візерунками порталу.

«Вапняк дуже крихкий і, коли вони демонтували цю плиту, все різьблення обсипалося. Я спілкувався з фахівцями з юдаїки, останній раз плиту бачили влітку 2013 року. Коли вона пропала, сказати складно, бо на початку 2014 її вже не було. Тоді про це обговорювали на форумах краєзнавці. Синагога, хоч і в центрі міста, але там глухе місце, відгороджене. Можна спокійно вдень там працювати, ніхто не помітить», – зазначив Дмитро Полюхович.

За словами краєзнавця, цей музей, хоч і приватний, однак російські музейники навіть не приховують, що двері із Чорткова і виставляють фотографії із підписом.

У прес-службі головного рабина України повідомили журналістам, що про зникнення реліквій було відомо давно, але про те, що вони в московському музеї, стало відомо нещодавно.

«Це для нас був шок, таке зухвальство і знущання над спадщиною. Жодних контактів з євреями Росії ми не маємо. Вони ніяк не коментують ці злочини, що тут відбуваються. Головний рабин України закликатиме всю єврейську світову спільноту звернути увагу на це блюзнірство. Там нещодавно біля цієї синагоги впала російська ракета. Це вже другий раз над нею росіяни познущалися, з цього містечка і його спадщини», – зазначив помічник головного рабина.

У прес-службі рабина додали, що крадіжка з Підгайців може бути справою рук тих самих людей. Ці дві ситуації на контролі головного рабина України.

Схожі публікації

Залишити коментар