Колишнього чернівчанина, який врятував тисячу євреїв, посмертно нагородили в Ізраїлі

від Комарі Альберт

Уродженця Чернівців, колишнього віце-мера Тель-Авіву й екс-депутата Кнесету Іцхака Арци посмертно нагородили за порятунок тисячі євреїв з Придністров’я під час Голокосту.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Зазначається, що йому посмертно присвоїли нагороду “Спаситель-єврей”. Крім Арци, нагороду присвоїли ще 12 іншим людям, які виконали аналогічні рятувальні операції в Алжирі, Румунії, Угорщини, Франції, Польщі, Австрії та Бельгії.

Церемонію нагородження організували до Дня пам’яті жертв Голокосту.

Арци Іцхак: що відомо про уродженця Чернівців

Під час Голокосту Арци очолював єврейський опір в Румунії. Придністров’я – невизнану державу в Молдові, яка межує з Україною, – Адольф Гітлер подарував Румунії в якості нагороди за підтримку Німеччини в боротьбі з Радянським Союзом. Прем’єр-міністр Румунії і союзник нацистів Іон Антонеску почав переселяти туди євреїв з кількох районів, які перебували під суверенітетом Румунії. Тоді близько 90 тисяч із 185 тисяч євреїв, депортованих в Придністров’я, були вбиті.

Під час поїздок Арци в Придністров’я він просив батьків віддати своїх дітей, яких потім таємно переправив до Бухареста. Арци керував кількома сміливими рятувальними операціями. Він врятував єврейських сиріт з гетто в Придністров’ї, допомагав нелегально перевозити євреїв в Палестину.

Арци розповів про свої переживання в автобіографії “Сіоніст до кінця”, яку він написав разом зі своєю дочкою Семел.

Також відомо, що Арци Іцхак народився 14 листопада 1920 року, навчався у середній школі в Чернівцях, пізніше – у єврейському коледжі в Бухаресті. Вивчав юриспруденцію та економіку в університеті Тель-Авіва.

З 1984 по 1988 рік був депутатом ізраїльського Кнесету. З 1974 по 1979 рік виконував обов’язки мера Тель-Авіва, а з 1979 по 1983 рік працював заступником мера Тель-Авіва.

Його син Шломо Арци – відомий ізраїльський фольк-рок-виконавець та композитор. За час своєї кар’єри продав понад 1,5 млн дисків, вважається одним з найбільш успішних співаків на музичній сцені Ізраїля.

Як раніше повідомляв Портал української діаспори “Стожари”, серед понад 27 тисяч праведників народів світу наразі визнані 2659 українців, «і це ще одне вагоме свідчення того, що історії наших народів є неповними одна без одної».

Схожі публікації

Залишити коментар