Будинки-близнюки в Чернівцях – для сестер-близнючок

від Комарі Альберт

На вулиці Івана Франка в Чернівцях, неподалік ратуші, знаходяться будинки-близнюки – одна з основних туристичних архітектурних привабливостей міста.

На вигляд це дві абсолютно однакові будівлі, яких розділяє вузький прохід. Хоча насправді це один будинок, який був побудований у формі літери П.

– Будинки-близнюки належали заможним чернівчанам Барберу та Кону, – розповідає директорка Муніципальної бібліотеки Леся Щербанюк. – Їх спорудили у 1908 році за проєктом професора Промислової школи Віктора Швертнера. Вони вражають не лише своїм дзеркальним відображенням, а й витонченою архітектурою в стилі неокласицизму з виразними ренесансними акцентами. Два верхніх поверхи мають однакові балкончики та по три вікна, прикрашені ліпниною, на даху встановлено два аттики. Нині верхні поверхи є житловими, а на першому розмістилися магазини та кафе.

Навколо будинків-близнюків існує чимало легенд.

Як розповів екскурсовод Ярослав Адамчук, ці дорогі кам’яниці нібито побудували два відомі в місті банкіри, щоби не заздрити один одному. Згідно з іншою легендою, такий подарунок зробив батько для своїх доньок-близнючок, щоби вони могли вітатися одна з одною через близько розташовані балкончики.

Мистецтвознавиця Світлана Біленкова, яка досліджувала архітектуру Чернівців кінця ХІХ – початку ХХ століття, запевнила, що найцікавіші будинки-близнюки є на вулиці Кордуби, зведені за румунських часів у 1927-1929 роках. 

“Близнюків” можна також побачити на вулиці 29 Березня, 5 та 7, вулиці 28 Червня, 12, 12а.

Як повідомлялося, два будинки українських архітекторів увійшли до ТОП-12 найцікавіших у світі проєктів.

Схожі публікації

Залишити коментар