Буковинський митрополит Євген Гакман. Особистість, таланти якої визнав цісар Австро-Угорщини

від Комарі Альберт

На подвір’ї Свято-Духівського собору в місті Чернівці встановлений пам’ятник першому митрополиту Буковини Євгену Гакману. Фігура заввишки майже п’ять метрів і важить до п’яти тонн. Навряд чи сам митрополит був би задоволений таким пафосним пам’ятником, адже він був надзвичайно скромною людиною, всі статки витрачав на потреби чернівчан, навіть не мав власного помешкання, а винаймав його.

Народився митрополит 1795 року у Васловівцях на Заставнівщині Чернівецької області. Під час його навчання в гімназії Чернівці відвідав австрійський цісар Франц І, який вже тоді звернув увагу на найкращого гімназиста. Євген Гакман став стипендіатом Буковинського православного релігійного фонду і в 1819 році поїхав навчатися до Відня.

Як кращого студента університету його запросили на аудієнцію до Франца І. Дізнавшись, що студент теології володіє багатьма мовами, цісар запросив його домашнім учителем до малого престолонаслідника ерцгерцога Фердинанда.

У 1823 році Гакман повертається до Чернівців і приймає чернечий постриг. Завдяки його старанням у місті відкривають православну богословську семінарію. Викладання велося кількома мовами, у тому числі українською. Єпископ взявся будувати кам’яні храми: кафедральний собор, церкву Святої Параскеви, Резиденцію митрополитів. Він висуває на керівні посади талановитих священиків українського походження. 23 січня 1873 року єпископ Євген був іменований архієпископом Чернівецьким і митрополитом Буковини та Далмації.

Відійшов у вічність Євген Гакман у Відні в ніч з 31 березня на перше квітня 1873 року. Його останки зберігалися в Чернівцях, у кафедральній церкві Святого Духа. Коли у 1976 році собор переобладнували під художню галерею, то натрапили у підвалі на поховання. На меморіальній плиті з рожевого граніту трьома мовами (німецькою, українською та румунською) повідомлялося, що тут покоїться митрополит Буковини і Далмації Євген Гакман. Робітники завантажили домовину в автофургон і вивезли її в невідомому напрямку.

Досі невідомо, де знаходиться могила митрополита.

Читайте також: В історії Чернівців навряд чи знайдеться інший діяч міського самоврядування, який зробив би для міста стільки корисних справ, як Антон (Антоній) Кохановський.

Схожі публікації

Залишити коментар