У Нідерландах у День Кримського псевдореферендуму показали фільм про українського патріота

від Комарі Альберт

Показ документального фільму «Вибір» про українського патріота адмірала Миколу Жибарєва відбувся у Нідерландах 16 березня, у дату проведення псевдореферендуму в Криму.

Через коронавірус показ фільму та зустріч з головним героєм проходив в режимі онлайн о 19:00 за місцем часом, на каналі української діаспори.

Показ фільму “Вибір” у Нідерландах було організовано посольством України в Нідерландах спільно з Фундацією “Українці в Нідерландах”.

«Фільм сильний, емоційний. Фільм про трагедію, про вибір як окремої людини так і всієї країни. Трансляція фільму та онлайн-зустріч з головним героєм фільму проводимо саме в дату проведення нелегітимного сфальшованого псевдореферендуму про статус Криму із зазделегіть сформованими результатами та завищеною явкою, який відбувся 16 березня 2014. Дуже важливо не забувати про ці події українцям у всьому світі а також інформувати міжнародне суспільство про окупацію Криму», – сказала Голова Фундації «Українці в Нідерландах» Віра Зван.

Цей фільм про українського героя Миколу Жибарєва, якому довелося зробити дуже важкий вибір. Фільм розповідає про сучасну історію наших військово-морських сил, про війну, яку Росія розв’язала проти України, про долю українських військових моряків, офіцерську честь і гідність. Головний герой фільму – сучасний Тарас Бульба із двома синами, кожен із яких обрав власний шлях у житті – хто вірністю, а хто зрадою. У 2014 році Микола разом із молодшим сином залишилися вірними Україні. Проте його старший син обрав інший шлях, перейшовши на бік агресора.

«Якщо подивитися на події 2014 року, то ця анексія Криму пройшла по живому через багатьох людей та родин. Я знаю багато прикладів, коли офіцери були вимушені визначати для себе, що для них головне. І не всі родини зрозуміли їхній вибір та підтримали. Не всі дружини підтримали своїх чоловіків, які виїхали на материк. Дехто розвівся зі своїми дружинами. У моїй родині так само. У мене одна донька, два сини. Донька у мене цивільна. Вона мешкає в Євпаторії. Одружена. Онуки у мене. Я її не бачив з 2012 року. Стосунків не підтримуємо через політичні питання. Вона по своєму на все дивилася, думала, що буде краще… Окрім того, в мене середній син виявився на іншому боці. Він разом з усіма вивів корабель в Одесу, але до мене дійшла інформація, що у нього якісь думки… Я з ним говорив востаннє 13 березня 2014 року. Він мені сказав, що він думає. Тоді я запитав його, якщо ми зустрінемося в морі чи буде він по мені стріляти, а він промовчав. Тоді я висказав йому все, що у мене було на душі. І от з того часу ми з ним не бачимося, стосунків не підтримуємо. Я не знаю, що може бути гірше коли ти зрадив присязі, зрадив своєму батьку”, – наголосив герой фільму Микола Жибарєв.

Схожі публікації

Залишити коментар