Яким було село Тараса Шевченка 120 років тому – добірка фото

від Стожари

У мережі показали фотографії села Керилівка (до 1929 — Кирилівка) Звенигородського повіту Київської губернії – тепер Шевченково Звенигородського району Черкаської області.

Їх зробив на початку XX ст. внучатий небіж Тараса Шевченка, фотограф та видавець Григорій Шевченко.

На початку XX ст. у селі діяли 12 вітряків, 3 торгівельні крамниці, двокласна школа, яка 1911-го стала чотирикласною.

На фото, окрім селищних споруд, можна побачити і його жителів, а також традиційний одяг.

Батьківщина Тараса Шевченка – село Керелівка Звенигородського повіту Київської губернії (сьогодні Шевченкове) та його…

Опубліковано Я люблю свою країну – Україну Середа, 10 березня 2021 р.

Зверніть увагу на назву – с. Керелівка, яке ми ще із шкільних років знали як Кирилівку. Ось версія від місцевого екскурсовода: “…керели – то такі лопати, якими зерно згрібають, відтак, до Кирила назва не має відношення. Але совки, як завжди, не маючи ні мови, ні коренів, все спростили за принципом, що більш знайоме”. Перша згадка про Керелівку зустрічається в історичних джерелах 1618 року на карті України, складеній в середині XVII століття французьким військовим інженером Гійомом Левасером де Бопланом. Між Вільшаною та Лисянкою зазначений Керелів ліс і поселення в ньому.

І сам Тарас Шевченко неодноразово називає рідне село Керелівкою, та й листівки з XVIII століття з видами поселення підписані – Керелівка Звенигородського повіту.

Читайте також: «Я зростала з історіями про село моєї родини, звідки її виселили», – українська журналістка, письменниця, видавець Оксана Сайко

Схожі публікації