Парк на горі Габсбургів – яскрава сторінка історії Чернівців австрійського періоду

від Комарі Альберт

Один із найдавніших міських парків Чернівців виник у 19-му столітті на височині за Резиденцією митрополитів. Зараз це – парк імені Юрія Федьковича. Колись цю місцевість називали Домник або Панська гора.

У 1880-их роках її перейменували в Габсбурзьку височину чи гору Габсбургів. У народі її називали гора Гарбуз. Тут були кав’ярня і затишний ресторанчик з дерев’яними столиками. У затінку дерев чернівчани смакували вином і холодним свіжим пивом. Пізно ввечері, після забави, їх розвозили додому фіакрами, навіть якщо будинок знаходився за п’ять хвилин ходьби від парку.

Про парк на горі Габсбургів згадує Вернон Кресс у книзі “Моя первая жизнь”. Свого часу там був навіть наглядач – “високий вусатий поляк в зеленій формі й кепці такого ж кольору”. Він стежив за парковими насадженнями, газонами, чистотою алей, виганяв безпритульних собак. Теплої пори у парку завжди було людно. Дорослі та діти відпочивали на шезлонгах.

У ХХ столітті тут був чудовий літній театр, різноманітні атракціони, на яких можна було кататися безкоштовно, а влітку працював дитячий табір. Взимку в парку влаштовували ковзанку.

Нині про давні часи нагадують залишки “Цісарської скелі” з барельєфом австро-угорського імператора Франца Йосифа І. Він споруджений у вигляді старовинної фортеці. Бронзовий барельєф цісаря відлили у Відні. Пам’ятник урочисто відкрили 18 серпня 1908 року під музику оркестру легендарного 41-го полку. Пізніше його неодноразово плюндрували.

Підприємливий чернівчанин Йозеф Ґьобель, броварня якого знаходилася в підніжжі пагорба, вирішив упорядкувати схил, яким містяни спускалися до залізниці. Так тут з’явився ресторан з альтанками. Звідси відкривалися чудові види на привокзальну площу, річку Прут, Садгору та околиці. Це заохочувало чернівчан навідатися сюди та скуштувати смачного пива.

За спогадами просвітника Миколи Гараса, чернівецька інтелігенція облюбувала сад-ресторан і частенько проводила тут свої зібрання. Тут бували депутати Буковинського сейму Євген Пігуляк і Степан Смаль-Стоцький.

На великій терасі відбувалися концерти, музичні зустрічі. Скажімо, у травні 1891 року на Göbels Höhe провели Паркове свято, на якому виступила музична капела 41-го полку.

Проіснувало узвишшя Гьобелля до 1964 року. Тоді стався потужний зсув ґрунту в цій місцевості, який поховав залишки колишньої окраси міста. Опісля жодні відновлювальні роботи не проводили. Алеї перетворилися у непрохідні хащі, заросли доріжки. Із забуття узвишшя Ґьобеля намагаються витягнути активісти, митці, краєзнавці. Та поки що нічого не зроблено.

Як повідомлялося, Міндовкілля та Google Україна оцифрували ще 10 нацпарків.

Схожі публікації

Залишити коментар