В Україні створять Заповідник “Пуща Радзивіла” площею понад 24 тисячі га

від Комарі Альберт

Кабмін на засіданні 17 лютого схвалив проєкт указу президента України “Про створення національного природного парку “Пуща Радзівіла” на території Рівненської області (землі в цій місцевості з 15 століття належали литовським князям Радзівілам).

Про це йдеться в повідомленні урядового порталу.

Національний природний парк площею 24 265,307 га розташований на території Сарненського району Рівненської області. Його природні комплекси та об’єкти українського Полісся мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову та освітню цінність, що буде сприяти розвитку туризму на Рівненщині.

“Пуща Радзивіла” стане третім національним парком у Рівненській області і збільшить природно-заповідний фонд області на 1%. Він приєднається до двох наявних національних природних парків в області – Дермансько-Острозького і Нобельського.

Базальтове озеро

До території нацпарку погоджено передати землі:

  • 22 427,1588 га земель лісогосподарського призначення, з яких 16 299,9549 га вилучають у ДП Рокитнівського лісового господарства та 6 127,2039 га в Остківського лісового господарства;
  • 1 823,4 га земель запасу водного фонду, лісогосподарського, природно-заповідного та іншого призначення;
  • 14, 7482 га земель запасу сільськогосподарського призначення.

Територія парку містить типові та малопоширені для Українського Полісся природно-територіальні та ландшафтні комплекси, основою яких є водні та водно-болотяні об’єкти.

До національного парку відведуть особливо цінні унікальні території в басейні річки Ствіга з водно-болотними угіддями, озерами та ставками. В тій місцевості мешкають багато представників Червоної книги України.

Новий парк перебуває у підпорядкуванні Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів.

Однією з туристичних “родзинок” парку стане – “Юзефінська дача”. Це ділянка охоронних насаджень з віковими дубами та кількома ялинами на площі близько 100 гектарів в Рокитнівському районі. Найвідоміший дуб в урочищі – “Юзефінський” дуб, який росте як мінімум 1000 років, а в обхваті має майже 8 метрів.

Цьому дереву приписують легенди, за яким він був “свідком” походів князя Ігоря. Тому одна з назв пам’ятки – “дуб князя Ігоря”. Туристи й місцеві відвідують дуб, щоб озвучити прохання про здоров’я і набратися енергії. У 2010 році Юзефінський дуб посів друге місце на всеукраїнському конкурсі “Національне дерево України”, а свідоцтво про це зберігається у місцевій сільраді.

Як повідомлялося, про промисловий туризм Сходу України розповів Еuronews.

Схожі публікації

Залишити коментар