Розсекречено великий архів УПА, знайдений у лісі на Львівщині

від Стожари

Архів Української повстанської армії (УПА), який налічує понад 320 документів, став доступним в онлайн-форматі.

На сайті Електронного архіву Українського визвольного руху опублікована колекція, яку знайшли 2009 року в лісі поблизу села Лапаївка Львівської області. Ця колекція підготовлена й опублікована Центром досліджень визвольного руху.

Архів закопали восени 1950 року в металевому бідоні для молока. Так повстанці сподівалися врятувати свідчення про їхню боротьбу.

До онлайн-збірки ввійшли:

  • документи СБ ОУН: інструкції, протоколи допитів;
  • тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка – “Хмеля”, який керував підготовкою повстанців;
  • звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини;
  • кореспонденція та уривки з листів осіб, відправлених у заслання чи ув’язнення до Сибіру;
  • вишкільні матеріали, інструкції, листівки;
  • накази про надання звань воякам УПА;
  • списки загиблих у боротьбі з більшовиками, некрологи.

Один із документів містить уривки з листів селян, відправлених у заслання чи ув’язнення до Сибіру. Люди голодували й просили родичів про допомогу. Є згадки щодо побуту та основних потреб репресованих. Також архів містить поіменний список вивезених у Сибір дітей, юнаків і літніх людей.

Крім того, знайдений масив містить поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкцію про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців із біографіями й описами обставин загибелі.

Один із документів архіву УПА

Серед документів є звернення «До братів наших, розкиданих по чужині», який містить заклик до українців, що перебувають в еміграції у країнах Західної Європи та Америки підтримувати боротьбу воюючої України з режимом СССР, виступити спільним фронтом за визволення народів та людей з під комуністичного режиму; емігранти мають гідно представляти український народ на чужині, доносити народам Західної Європи та Америки правду про визвольну боротьбу і режим СССР; об’єднати задля цієї мети свої зусилля та забути про партійні чвари; невтомно застерігати Захід про можливість нової світової війни з боку СССР; розвінчувати ворожу пропаганду та попереджати громадян Західної Європи та Америки про справжній стан речей в СССР.

Як ми нещодавно повідомляли, у лісі неподалік урочища «Криниченька» на території колишнього хутора Соболів Радомишльського району Житомирщини археолог-аматор випадково натрапив на документи УПА.

Схожі публікації

Залишити коментар