У Львові на місці колишнього єврейського кварталу ведуться роскопки

У центрі Львова на місці колишнього єврейського кварталу проводять археологічні розкопки на площі Коліївщини. Ця площа розташована між вулицями Братів Рогатинців та Староєврейською.

Про це повідомляє Суспільне.

Археологічні дослідження передують реконструкції усієї площі, що є однією з найменших площ міста.

Роботи проводять на двох окремих ділянках. На першій ділянці археологи уже розкопали підлогу підвалів. Її знайшли на глибині понад 3 метри. До ХІХ століття ці будинки були частиною єврейського кварталу. Пізніше їх знищили. А на другій ділянці теж вже починають дослідження. Там очікують розкопати дерев’яні елементи побуту, що могли бути на подвір’ях та всередині львівських будинків.

“Перш за все, якщо в першому шурфі ми бачили архітектурно-археологічні рештки, то в другому – у внутрішньому дворику, ми сподіваємося, що натрапимо на якісь непорушені культурні шари Середньовіччя, княжого часу”, — розповідає директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук.

Також археологи сподіваються розкопати давню єврейську криницю.

“Криниця, яка існує тут на ділянці зараз – це як бутафорія ( копія, муляж, — ред.) ймовірна. Бо за різними джерелами, там її переносили у ХІХ столітті. Ця єврейська криниця існувала на початку вулиці Федорова. Потім її перенесли сюди і потім її трошечки вже тут змістили. Ну от наш цей розкоп – він все ж таки, може зачепить частину фундаменту цієї криниці”, — каже співробітник Рятівної археологічної служби Остап Лазурко.

Працюватимуть на площі Коліївщини археологи до кінця грудня. А реконструкцію площі мають розпочати навесні наступного року.

Як повідомлялося, у центрі Одеси археологи знайшли античні й турецькі артефакти.

Схожі публікації

Залишити коментар