Для тих, хто вирішив відвідати Чернівці: Де проживали всесвітньо відомі люди в місті над Прутом

від Комарі Альберт

У Чернівцях проживали відомі письменники, поети, художники, архітектори, співаки, композитори, музиканти, науковці, лікарі, громадські діячі, праведники світу, криміналісти, розвідники…

А якщо пройтися міськими вулицями, то на багатьох будинках можна побачити їхні меморіальні дошки. Тож, пропонуємо разом з нами прогулятися вулицями Чернівців:

Врятував 20 тисяч євреїв…

*У будинку № 4 на вулиці Заньковецької проживав відомий оперний співак Йозеф Шмідт (1904-1942). Ще хлопчиком він співав у синагозі Темпль, брав уроки вокалу в найкращого викладача Чернівецької консерваторії Феліції Лерхенфельд-Гржімалі. У 16 років дав свій перший концерт. Спів Йозефа справив таке сильне враження на публіку, що єврейська громада зібрала кошти і відправила талановитого юнака на навчання до Берліна. Там він вступив до консерваторії.

Для тих, хто вирішив відвідати Чернівці: Де проживали всесвітньо відомі люди в місті над Прутом

У 1929 році Шмідт переміг на конкурсі тенорів на радіо. Його запросили взяти участь у радіопостановках опер. Так до нього прийшла всесвітня слава. Йозеф виконав головні партії в 37 найвідоміших операх та оперетах, знявся у дев’яти музичних фільмах. Його називали найкращим тенором світу, “німецьким та єврейським Карузо”. З приходом до влади Гітлера Шмідт був змушений перебратися до Відня, де продовжував записувати платівки, давати концерти. За тиждень до вторгнення нацистів в Австрію переїхав до Бельгії, яку згодом також змушений був залишити. У Швейцарії він потрапив у табір для інтернованих осіб, де захворів і помер 16 листопада 1942 року. Йому було лише 38. У Берліні іменем буковинця назвали вулицю та музичну школу, а у Відні – площу.

*На фасаді будинку №6 на вулиці Заньковецької встановили меморіальну дошку з чорного мармуру. З неї можна дізнатися, що тут мешкав чернівецький мер Траян Попович (1892-1946), який у 1941 році врятував майже 20 тисяч євреїв від депортації у табори смерті до Трансністрії.

Для тих, хто вирішив відвідати Чернівці: Де проживали всесвітньо відомі люди в місті над Прутом - фото 2

Він народився на Буковині. Закінчив гімназію у Сучаві та юридичний факультет Чернівецького університету. Помер після війни – 4 червня 1946 року. Похований на церковному подвір’ї в селі Колаку Сучавського повіту. Залишив спогади про окупацію Чернівців 1941-1944 років, які назвав “Сповідь”. Траяна Поповича включили до списку Праведників світу (осіб інших національностей, яких Ізраїль вшановує за порятунок євреїв під час Голокосту, – авт.). У Тель-Авіві йому спорудили пам’ятник.

*У будинку №7 на вулиці Заньковецької провів свої дитячі та юнацькі роки відомий художник і архітектор Фрідріх Кіслер (1890-1965). Він є засновником течії під назвою “корреалізм”. Найвідоміший його витвір – Святилище книги в Єрусалимі, де зберігаються манускрипти Мертвого моря та першодруки Старого Завіту. До речі, поширений у всьому світі диван-книжка – теж його дизайнерський винахід.

Для тих, хто вирішив відвідати Чернівці: Де проживали всесвітньо відомі люди в місті над Прутом - фото 3

“Передав документи про розробку ядерної бомби”

*У будинку №34 на вулиці 28 Червня народився ас розвідки Ян Черняк (1909-1994). Він став прототипом радянського розвідника Штірліца-Ісаєва з кінофільму “Сімнадцять миттєвостей весни”. Саме з ним у 1970-х роках зустрічався письменник Юліан Семенов, коли писав свій роман, за яким був знятий відомий телесеріал.

Для тих, хто вирішив відвідати Чернівці: Де проживали всесвітньо відомі люди в місті над Прутом - фото 4

Ян Петрович (Янкель Пінхусович, він же Ян Черняк) народився в сім’ї торгівця. Після закінчення школи Ян вступив до Празького вищого технічного училища, де був серед кращих учнів. До 20 років знав сім мов. Мав рідкісну пам’ять: із першого прочитання запам’ятовував до 10 сторінок незнайомого тексту, а також розташування у приміщенні до 70 предметів.

Під час навчання у Берлінському політехнічному коледжі 21-річним студентом зацікавилася радянська військова розвідка.

У 1935-1936 роках Черняк проходив спеціальну підготовку в розвідшколі у Москві. Створив власну агентуру. Серед його “джерел” були офіцери розвідки, високі армійські чини, банкіри, кінозірки нацистської Німеччини Ольга Чехова та Маріка Рьокк. Жоден із його агентів не був викритий.

У 1942 році розвіднику вдалося дістати креслення найновіших німецьких танків “Тигр” і “Пантера”. Він також передав документи про розробку ядерної бомби з матеріалами фізика Енріко Фермі.

*У будинку № 20 на вулиці 28 Червня проживав всесвітньо відомий біохімік Ервін Чаргафф (1905-2002). Він згадував: “Ніколи в житті я не зустрічав такої яскравої зелені, як у місті свого дитинства – Чернівцях”. Вищу освіту Чаргафф здобув у Віденському університеті, де захистив докторську дисертацію. Знав 15 мов. Працював у США, Австрії, Франції, Німеччині. Був членом багатьох найпрестижніших академій.

Для тих, хто вирішив відвідати Чернівці: Де проживали всесвітньо відомі люди в місті над Прутом - фото 5

Чаргафф впритул підійшов до відкриття моделі подвійної спіралі ДНК. Однак йому завадила фатальна зустріч у Кембріджі 1952 року з американським біологом Джеймсом Вотсоном і англійським фізиком Френсісом Кріком. Вчений мав необережність розповісти їм про своє відкриття. Вони скористалися результатами його досліджень і в 1962 році отримали Нобелівську премію.

Схожі публікації

Залишити коментар