Українською мовою видали книгу про Пауля Целана, написану лікарем

від Комарі Альберт

Вийшла друком книга про перших 25 років життя всесвітньовідомого поета Пауля Целана, проведені у Чернівцях. Працю “Пауль Целан. Біографію юності поета написав ізраїльський лікар родом із Буковини Ізраель Халфен.

Про це розповіла PR-менеджерка “Видавництва 21” Інга Кейван.

Хоча вперше праця Ізраеля Халфена вийшла 1979 року в німецькому видавництві “Insel Verlag” і пізніше була перекладена багатьма мовами – від англійської до японської, – проте українською виходить вперше. І саме у чернівецькому “Видавництві 21”.

Примітно те, що Ізраель Халфен не був ані професійним літературознавцем, ані письменником. За фахом він – лікар-дерматолог.

“Ізраель Халфен зацікавився творчістю і постаттю Пауля Целана наприкінці 50-х років ХХ століття, коли натрапив на один із його віршів. На той момент не знаючи, що поет із Чернівців – міста його юності й молодості (Халфен мешкав у Чернівцях приблизно з 1919 по 1941 роки), – розповідає Інга Кейван. – Пізніше мав дві зустрічі з поетом – 1961-го року в Парижі та 1969-го в Ізраїлі. Над біографією Пауля Целана Ізраель Халфен почав працювати 1971 року, записав свідчення близько 50 осіб. Серед них друзі Пауля Целана, його шкільні товариші, родичі, наставники. Поступово він створив дуже цінну інформаційну базу, яка і лягла в основу біографічної книги”.

Автор перекладу, коментарів і післямови видання професор, доктор філологічних наук, целанознавець Петро Рихло.

“Завдяки книзі Ізраеля Халфена стали відомими генеалогічне коріння поета, його житлові умови у рідному місті, відомості про шкільні та студентські роки, коло друзів, улюблені книжки, політичну активність і перші закоханості””, – зазначає Петро Рихло.

“Докладні відомості, зібрані автором, висвітлюють шлях поета з часу його народження у Чернівцях і аж до від’їзду до Бухареста. Два схематичні ілюстративні дерева – материне й батькове, – дають докладне уявлення про його предків та найближчих родичів. Також тут є низка світлин із сімейних архівів.

Таким чином, книга Халфена може виконувати роль ґрунтовного путівника по дитинству та юності поета в Чернівцях”, – додав літературознавець.

Книгу видано за підтримки Представництва Австрійської служби академічного обміну, м. Львів.

Як повідомлялося, шведський журналіст презентував книгу про Україну.

Схожі публікації

Залишити коментар